Statele G20 au ajuns la un acord privind necesitatea impozitării averilor foarte mari, dar sunt divizate în privința modului în care să realizeze acest lucru

27 07. 2024
image-800-681ae02a0d04b010f2a42307be4997b6

Miniștrii de finanțe și bancherii centrali din Grupul celor 20 de economii mari din lume au convenit să facă referire la impozitarea echitabilă a „persoanelor fizice cu valoare netă foarte ridicată”, atât în ​​comunicatul lor comun, cât și într-o declarație separată privind cooperarea fiscală internațională de vineri.

„Vom căuta să cooperăm pentru a ne asigura că persoanele cu avero extrem de mari sunt impozitate efectiv”, se arată în proiectul final al declarației ministeriale G20 de la Rio de Janeiro, văzut de Reuters.

Cu toate acestea, au apărut deja disensiuni în ceea ce privește dacă statele să facă acest lucru în discuțiile de la Națiunile Unite sau prin intermediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un grup care reunește statele democratie mai bogate și care e fondat de americani și europeni.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat pentru Reuters, în marja reuniunii G20, că este de părere că OCDE, care a condus negocierile pentru un acord global în două părți privind impozitul pe profit în ultimii trei ani, este mai bine plasată pentru a gestiona astfel de discuții.

„Nu vrem să vedem acest lucru transferat la ONU”, a spus Yellen, adăugând că OCDE „este o organizație bazată pe consens. Am făcut progrese uriașe, iar ONU nu are expertiza tehnică pentru a face acest lucru.”

Principalele țări în curs de dezvoltare s-au înțeles deja cu privire la această chestiune, potrivit unui oficial familiarizat cu aceste negocieri, care a spus că Brazilia ar trebui să se folosească de faptul că deține acum președinția G20 pentru a duce discuțiile atât la ONU, cât și la OCDE.

Unii dintre cei mai vocali susținători ai unei taxe minime globale pentru miliardari, inclusiv laureatul Nobel Joseph Stiglitz, au insistat că ONU este forumul potrivit pentru cooperarea fiscală globală.

„Facem apel la liderii G20 să se alinieze la progresele înregistrate la ONU și să stabilească un proces cu adevărat democratic de stabilire a standardelor globale privind impozitarea celor ultrabogați”, a declarat Susana Ruiz, directorul de politici fiscale la Oxfam International.

„Încredințarea acestei sarcini OCDE, clubul țărilor mai bogate, nu ar fi suficient de bună”, a adăugat ea.

Oficialul brazilian al Ministerului Finanțelor, Guilherme Mello, a declarat că Convenția-cadru a ONU privind cooperarea fiscală internațională a reprezentat o victorie pentru țările în curs de dezvoltare din „Sudul Global”, care caută un loc în care să fie mai bine reprezentate, deoarece majoritatea țărilor nu sunt membre OCDE.

Totuși, Mello a recunoscut atât OCDE, cât și ONU ca forumuri legitime și a spus că o discuție în curs despre cum să impozitezi efectiv cei superbogați reprezintă un progres, indiferent de forum.

„Forma pe care o va lua aceasta depinde de multe dialoguri care vor avea loc”, a adăugat el.

Unii observatori au rămas sceptici cu privire la șansele unei „taxe pe miliardari” adoptate la nivel global și care să vizeze cele mai mari averi ale lumii.

Oficialii europeni au subliniat că nici măcar Uniunea Europeană cu 27 de națiuni nu are putere de impozitare ca bloc. Deși Franța a sprijinit din timp o taxă globală minimă pe avere, germanii au rezistat ferm.

„Se pare că ar putea fi foarte dificil să avansăm acest lucru”, a spus un oficial european la reuniunile G20.