‘Din păcate, există diferenţe puternice de opinie în această chestiune’ în rândul celor 28 de state membre, iar ‘noi nu putem decât să luăm act’, a declarat luni comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai agriculturii la Luxemburg.
La solicitarea unui grup de stat condus în special de Austria şi Germania, miniştrii au trebuit să examineze posibilitatea de a-i exonera de penalităţile prevăzute pentru depăşirea cotelor pe producători în campania deschisă la 1 aprilie 2014. Potrivit susţinătorilor săi, această măsură ar urma să le permită producătorilor să se adapteze la eliminarea prevăzută a cotelor în 2015, profitând de condiţiile bune din prezent de pe piaţa laptelui, marcată de o cerere puternică şi de o creştere a preţurilor.
Însă o minoritate de blocaj strânsă în jurul Franţei, Marii Britanii şi Italiei a respins această cerere, percepută ca o primă pentru producătorii care încalcă regulile jocului, riscând să declanşeze o supraîncălzire a pieţei, a indicat o sursă europeană.
Franţa a precizat că este pregătită să examineze un compromis dacă, în schimbul acestei exonerări – tehnic posibilă printr-o reducere a coeficientului de materie grasă luat în considerare pentru calcularea producţiei -, miniştrii vor cădea de acord asupra unor mijloace suplimentare pentru a administra, odată cotele abolite, eventuale crize pe piaţa laptelui, aşa cum s-a mai întâmplat în UE în 2009.
Însă diviziunile care prevalează de luni de zile în rândul statelor membre în privinţa acestei chestiuni nu au fost surmontate.
Ministrul grec al agriculturii, Georges Karasmanis, a cărui ţară deţine până la 1 iulie preşedinţia rotativă a UE, a indicat că acest dosar va fi transferat viitoarei preşedinţii italiene, cu o eventuală reexaminare în iulie.
Comisarul Dacian Cioloş a atras totuşi atenţia că discuţiile nu se pot prelungi prea mult, deoarece producătorii au nevoie cât mai repede de reguli clare.
Cotele de lapte europene au fost introduse în 1984 pentru a controla excedentele. Din 2008, ele au fost majorate cu 1% în fiecare an, pentru a pregăti sectorul pentru perioada de după eliminarea lor.