În cadrul unei reuniuni consacrate agriculturii a fost prezentată în acest sens o notă de către reprezentanții permanenți ai statelor. Doar Lituania, care deține în prezent președinția semestrială prin rotație a Consiliului UE, și Grecia, care-i va succeda de la 1 ianuarie 2014, nu s-au raliat acestui demers.
În document, cele 26 de state îi cer executivului comunitar ”să corecteze în mod urgent” o serie de acte delegate pe care ea le propune pentru a declina diverse aspecte tehnice ale acordului finalizat în septembrie între miniștri și parlament privind noua Politică Agricolă Comună pentru perioada 2014-2020.
”Coerența” dintre acest acord și declinarea sa în act delegat ”este de o importanță fundamentală pentru calitatea legislației agricole”, subliniază statele, pentru care propunerile Comisiei Europene fac ”să apară un mare număr de probleme”.
Statele îi reproșează îndeosebi executivului european unele dispoziții care limitează accesul tinerilor agricultori la sprijinul suplimentar pe care îl prevede în favoarea lor noua PAC, a precizat sursa europeană.
Statele subliniază, de asemenea, riscul unei reduceri a subvențiilor la culturile biologice, spre deosebire de spiritul noii Politici Agricole, destinată să promoveze o agricultură mai ecologică și mai durabilă, și să repartizeze ajutoarele europene mai echitabil, a subliniat aceeași sursă.
AFP precizează că, după această interpelare, Comisia Europeană are termen până lunea viitoare, data la care este prevăzută o nouă reuniune agricolă, pentru a-și preciza poziția. Instituțiile europene fac în prezent ultimul retuș la dispozițiile politicii lor agricole, înainte de aprobarea lor de către Parlamentul European, prevăzută să aibă loc până la sfârșitul acestui an.