Statele membre UE nu sunt obligate să sprijine producţia de energie regenerabilă în alte state
Decizia este una surprinzătoare deoarece contrazice opinia avocatului general al CEJ, care în luna ianuarie a apreciat că Suedia a încălcat tratatele europene privind libera circulaţie a bunurilor. În majoritatea cazurilor, decizia CEJ ţine cont de sugestiile avocatului general.
Cazul a apărut atunci când Suedia a refuzat să acorde subvenţii unui producător finlandez de energie eoliană care opera un parc eolian instalat în arhipelagul Aland, amplasat între Finlanda şi Suedia. Deşi este parte din teritoriul Finlandei, arhipelagul Aland este conectat la reţeaua energetică din Suedia şi locuitori săi vorbesc limba suedeză.
Conform deciziei de astăzi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, un producător finalndez de energie eoliană care vinde energia în Suedia nu are dreptul să beneficieze de schema suedeză de sprijinire a energiilor regenerabile. ‘Curtea aminteşte că directiva nu obligă statele membre care au optat pentru o schemă de sprijin să extindă posibilitatea de a beneficia de aceasta la energia electrică verde produsă pe teritoriul unui alt stat membru. În consecinţă, schema de sprijin suedeză este compatibilă cu directiva’ se arată în decizia CEJ.
În urma deciziei de astăzi, statele membre UE pot să limiteze în continuare schemele de suport pentru energiile regenerabile numai pe teritoriul lor. Acest dosar are implicaţii ample într-un moment în care Europa se străduieşte să reducă subvenţiile pentru energiile regenerabile, considerate vinovate pentru creştere costurilor şi reducerea competitivităţii Uniunii Europene.
Grupurile care reprezintă interesele industriei energetice au salutat şi ele decizia de marţi a CEJ. ‘Decizia va oferi o claritate sporită pentru investitorii în industria eoliană’ a declarat Justin Wilkes,, director general adjunct la Asociaţia europeană pentru energie eoliană (EWEA).
În România, la mijlocul anului trecut, Guvernul a decis să reducă ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.