Statele NATO nu au identificat până acum decât două sisteme de rachete Patriot care să fie donate Ucrainei
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor apărării din Alianţă, la Bruxelles, că nu are „nici un anunţ de făcut astăzi despre bateriile Patriot”.
Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou ţărilor occidentale să trimită mai rapid noi sisteme antiaeriene, în contextul loviturilor ruseşti care fac zeci de mii de victime civile şi au afectat grav infrastructura energetică a Ucrainei. El a arătat că „sistemele moderne de apărare antiaeriană pot asigura o protecţie maximă a oamenilor, a oraşelor şi a poziţiilor noastre. Avem nevoie de cât mai multe”.
Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, ceruse încă de la începutul lui aprilie aliaţilor să livreze Ucrainei cel puţin şapte baterii Patriot, ale căror rachete sol-aer avansate produse în SUA pot intercepta rachete balistice rapide.
„Nu mai avem rezerve ca să furnizăm mai mult de trei. Acum e rândul altora să furnizeze astfel de sisteme”, a spus joi ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Olanda încearcă să construiască „puzzle” din diferite componente provenite din mai multe ţări din NATO o baterie completă pentru Ucraina. Şefa ministerului apărării de la Haga, Kajsa Ollongren, a declarat că „numim asta puzzle-ul Patriot, adică alte ţări văd ce pot face”.
Italia a promis că va trimite Ucrainei o baterie antiaeriană SAMP/T de producţie italo-franceză.
Şi alte ţări din NATO – dintre care AFP menţionează SUA, Spania, Polonia şi Grecia – dispun de sisteme Patriot sau SAMP/T, însă arată că au nevoie de ele pentru a-şi proteja teritoriile.
Austin a precizat că „nu va exista nicio schimbare a acoperirii constituite din sisteme Patriot în Polonia”.