UE aplică de vineri o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei. Reacţia Moscovei
Decizia a fost luată pentru a menține presiuniea asupra Moscovei în pofida unei aparente detensionări a situației din teren în estul Ucrainei.
Cele 28 de state UE vor face, până la sfârșitul acestei luni, o analiză exhaustivă asupra punerii în aplicare a planului de pace în Ucraina.
UE a aprobat luni o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei în contextul crizei din Ucraina, însă a precizat că amână pentru câteva zile punerea lor în aplicare, pentru a da timp Moscovei să-şi continue eforturile de pace. Detaliile sancţiunilor respective nu vor putea fi cunoscute decât după publicarea lor, vineri, în Jurnalul oficial al UE.
Ambasadorii celor 28 de state membre UE şi-au reluat joi dimineaţă discuţiile, după ce nu au ajuns la un consens în timpul primei runde desfăşurate miercuri.
Principiul noilor măsuri fusese decis de şefii de stat şi de guvern din UE pe 30 august după o escaladare a violenţelor în estul Ucrainei, marcată de intrarea forţelor ruse.
Noua serie de sancţiuni, aprobată dar încă nepusă în practică, ar putea avea consecinţe negative asupra economiei UE, a estimat miercuri preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk. Cu toate acestea, ţările europene trebuie să dea dovadă de solidaritate în această problemă, a mai spus el.
Reacția Rusiei
Rusia a pregătit noi măsuri de retorsiune la adresa ţărilor occidentale care au adoptat împotriva sa sancţiuni, măsuri ce prevăd în mod concret restricţii la importul anumitor mărci de autoturisme sau la produse ale industriei textile, a anunţat joi un consilier al Kremlinului, informează RIA Novosti şi AFP.
‘Ministerul Economiei a elaborat, din câte ştiu, lista produselor’ ce vor fi vizate de aceste noi măsuri, pe lângă produsele alimentare aflate deja sub embargo, a declarat consilierul Andrei Belousov.
Cu toate acestea, Belousov şi-a exprimat speranţa că ‘bunul simţ va avea câştig de cauză’ şi Rusia ‘nu va fi nevoită să adopte aceste noi măsuri’.
Întrebat referitor la produsele care ar putea fi vizate, consilierul a citat ‘o serie întreagă de produse non-agricole, în cazul cărora partenerii (comerciali), în special europenii, depind mai mult de Rusia decât Rusia de ei’. ‘Acest lucru se referă, de exemplu, la importurile de autoturisme, în special de ocazie, la produsele industriei textile, pe care Rusia le poate produce ea însăşi’, a precizat Belousov.
Ca răspuns la sancţiunile impuse de Occident, Moscova a impus deja un embargo asupra celor mai multe produse alimentare din ţările care au impus sancţiuni, provocând o creştere a preţurilor în Rusia la anumite produse, de exemplu la carne.