Cele 27 de state membre UE încearcă să ajungă la o poziţie comună cu privire la reformele preconizate pentru organizarea pieţei energiei electrice a UE, însă o serie de ţări importante precum Germania şi Franţa nu reuşesc să cadă de acord asupra unor elemente precum regulile care ar urma să se aplice ajutoarelor de stat acordate centralelor electrice.
Acum dosarul ar urma să treacă de la Suedia la Spania, ţara care va deţine preşedinţia rotativă a UE până la finele anului.
În luna martie a acestui an, Comisia Europeană a propus reformarea organizării pieţei energiei electrice a UE pentru a accelera dezvoltarea puternică a energiei din surse regenerabile şi eliminarea treptată a gazului, pentru a reduce dependenţa facturilor consumatorilor de volatilitatea preţurilor la combustibilii fosili, pentru a proteja mai bine consumatorii de viitoarele creşteri ale preţurilor şi de potenţiala manipulare a pieţei şi pentru a face industria UE curată şi mai competitivă.
Reforma propusă de executivul comunitar trebuie discutată şi aprobata de Parlamentul European şi de Consiliu înainte de a intra în vigoare.