Statele UE încearcă să ajungă la un acord pentru o mai mare protecţie a datelor pe internet
‘Nimic nu ar fi mai rău decât să nu avem reguli comune’, a atras atenţia miercuri ministrul italian al justiţiei, Andrea Orlando, în debutul unei reuniuni informale la Milano cu omologii săi europeni, prima în cadrul preşedinţiei semestriale italiene a UE, care a început la 1 iulie.
Statele membre trebuie să ajungă la un acord pentru 2015, a reamintit ministrul francez Christiane Taubira. ‘Rămân încrezătoare’, a insistat ea, recunoscând totuşi numeroasele dificultăţi existente.
‘Disparităţile dintre sistemele noastre diferite sunt puternice, iar natura relaţiilor noastre cu SUA şi cu alte ţări terţe sunt adevăraţi factori de dificultăţi’, a explicat ea. SUA consideră datele personale ca fiind o marfă, spre deosebire de europeni, care apreciază că protecţia datelor este un drept fundamental.
‘Nu am avansat totuşi rău sub preşedinţia elenă. În luna iunie, am căzut de acord asupra unui subiect extrem de delicat, cel al transferului de date spre ţări terţe’, a reamintit Christiane Taubira.
Curtea Europeană a Justiţie a reamintit printr-o decizie că dreptul european este aplicabil pentru toţi, în special pentru companiile străine care operează pe teritoriul UE.
Însă ‘importante noduri’ mai trebuie încă tranşate, a spus ministrul olandez Fred Teeven.
Una din aceste probleme este competenţa pentru a supraveghea aplicarea de reguli europene în caz de plângeri în privinţa transferurilor transfrontaliere de date personale colectate în mai multe ţări din UE de companii sau de platforme de internet precum Amazon, Google sau Facebook.
A fost propus principiul unui birou unic care să confere competenţă autorităţii de supervizare din statul în care compania îşi are sediul principal. Însă luarea deciziei ridică încă probleme.
‘Franţa a propus un sistem de codecizie’, a spus Christiane Taubira.
Ideea Franţei este combătută de Irlanda, unde majoritatea platformelor şi companiilor de vânzări online americane îşi au sediul lor european sau un birou.
Ministrul german de interne Thomas de Maiziere a exprimat miercuri dorinţa ţării sale de a asigura un nivel mai ridicat de protecţie pentru transferurile de date personale ale cetăţenilor germani.
‘Pentru a debloca negocierile, propunem să fie acceptată o anumită relaxare, adică un nivel comun de reguli şi posibilitatea ca Germania să-şi menţină nivelul extrem de ridicat de protecţie, în special pentru datele administraţiei publice’, a anunţat el.
Obiectivul negocierilor este de a împiedica situaţiile în care datele personale ale cetăţenilor din UE părăsesc spaţiul european fără consimţământul lor explicit.
Comisia Europeană a recomandat introducerea de sancţiuni europene care pot merge până la 2% din cifra de afaceri globală a unei companii, cum ar fi Google sau Facebook, în caz de încălcare a regulilor europene.