Statele UE pot solicita rezidenţilor străini să promoveze un examen de integrare – CEJ

Economica.net
04 06. 2015
eu_vlaggen_16219600

Curtea Europeană de Justiţie mai precizează că în elaborarea acestui examen trebuie să se ţină cont de criterii individuale specifice, precum vârsta, nivelul de educaţie sau accesibilitatea materialelor didactice necesare pregătirii pentru test.

Instanţa europeană a emis această hotărâre după ce doi străini care aveau permis de şedere de lungă durată în Olanda au înaintat recurs în urma deciziei justiţiei olandeze de a-i obliga să participe la un astfel de examen, în cazul refuzului urmând să fie sancţionaţi cu o amendă. Justiţia din Olanda a apreciat că această probă are rolul de a confirma că rezidenţii străini au cunoştinţe suficientă de limbă şi civilizaţie olandeză care să-i îndreptăţească să deţină acest statut.

De asemenea, Curtea Europeană de Justiţie aminteşte că legislaţia comunitară prevede că statele membre ale Uniunii Europene pot acorda statutul de rezident permanent străinilor care au locuit pe teritoriul lor cu forme legale şi fără întrerupere timp de cel puţin cinci ani şi – cu toate că un astfel de examen nu este o cerinţă obligatorie pentru solicitanţii statutului de rezident permanent – legislaţia europeană nu împiedică statele să impună promovarea unui test.

‘Este indiscutabil faptul că dobândirea unor cunoştinţe despre limba şi societatea statului primitor favorizează integrarea şi dezvoltarea relaţiilor sociale’ între cetăţenii acestei ţări şi cei străini şi ‘facilitează accesul acestora din urmă la piaţa muncii şi la pregătirea profesională’, explică în continuare instanţa europeană, care admite şi dreptul statelor de a aplica amenzi celor care refuză să participe la un astfel de examen de integrare socioculturală şi civică.

Totuşi, judecătorii europeni au precizat că implementarea acestei dispoziţii nu trebuie să pună în pericol realizarea obiectivelor din legislaţia aplicabilă rezidenţilor de lungă durată.