Statele Unite amenință cu sancțiuni toate entitățile implicate în proiectul Nord Stream 2

Secretarul american de stat Antony Blinken a făcut apel joi la "toate entităţile implicate" în proiectul controversat al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania să se retragă "imediat", pentru că în caz contrar riscă sancţiuni din partea SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 18 mart. 2021, 21:43
Statele Unite amenință cu sancțiuni toate entitățile implicate în proiectul Nord Stream 2

Şeful diplomaţiei americane a dat asigurări într-un comunicat că administraţia lui Joe Biden este „hotărâtă să respecte” legea adoptată în 2019 şi prelungită în 2020 de Congresul american şi care prevede sancţiuni.

„Nord Stream 2 este un proiect nepotrivit – pentru Germania, pentru Ucraina şi pentru aliaţii şi partenerii noştri din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Blinken, reiterând opoziţia veche a Washingtonului faţă de acest gazoduct de 1.200 de kilometri de conducte submarine şi în valoare de nouă miliarde de euro. El spune că este „un proiect geopolitic rus care urmăreşte să divizeze Europa şi să slăbească securitatea energetică europeană”.

„Departamentul de Stat monitorizează eforturile pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2 şi examinează informaţiile legate de entităţile care par să fie implicate”, a adăugat el.

Acuzat de numeroşi aleşi, în special republicani, că nu trece la acţiune şi nu adoptă măsuri punitive prevăzute de lege, Antony Blinken a reafirmat „avertismentul” diplomaţiei americane: „Toate entităţile implicare în gazoductul Nord Stream 2 sunt pasibile de sancţiuni americane şi trebuie să înceteze imediat să lucreze la gazoduct”.

Până cum 18 companii, printre care firma de servicii petroliere Baker Hughes Co şi grupurile de asigurări AXA Group, Zurich Insurance Group AG şi Munich Re, au renunțat la implicarea în proiectul Nord Stream 2 ca urmare a presiunilor făcute de Washington.

Citiți și: Germania i-a promis administrației Trump investiții de 1 miliard de euro, dacă în schimb renunță la sancțiunile împotriva Nord Stream 2 (economica.net)

Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Citiți și: Compania Munich Re se retrage din proiectul Nord Stream 2 din cauza fricii de sancțiunile americane (economica.net)

Conducta de 11 miliarde de dolari, care ar dubla capacitatea gazoductului existent, ar ocoli conductele din Ucraina, prin care Rusia a trimis gaze în Europa timp de zeci de ani. Acest lucru ar putea priva Ucraina şi alte ţări din Europa de Est de taxe de tranzit profitabile şi ar putea submina lupta împotriva agresiunii ruseşti.În plus, Statele Unite, cel mai mare producător mondial de gaze, ar dori să exporte gaze naturale lichefiate în Europa, ca alternativă la gazul rusesc.

Citiți și: 18 companii au abandonat proiectul conductei Nord Stream 2 (economica.net)

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...