Statele Unite aprobă trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Ţările de Jos în Ucraina

Statele Unite aprobă trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Ţările de Jos în Ucraina pentru a o ajuta să se apere de invadatorii ruşi de îndată ce se finalizează instruirea piloţilor, a declarat joi un oficial american, informează vineri Reuters.
AGERPRES - vin, 18 aug. 2023, 08:31
Statele Unite aprobă trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Ţările de Jos în Ucraina

Ucraina a solicitat cu insistenţă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei, scrie Agerpres.

Washingtonul a transmis Danemarcei şi Ţărilor de Jos asigurări oficiale că Statele Unite vor accelera aprobarea cererilor de transfer a unor avioane F-16 pentru ca acestea să ajungă în Ucraina când piloţii vor fi antrenaţi, a spus oficialul. Danemarca şi Ţările de Jos au cerut recent aceste asigurări deoarece SUA trebuie să aprobe transferul avioanelor militare de la aliaţii săi în Ucraina.

O coaliţie formată din 11 ţări urma să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16 luna aceasta în Danemarca. Ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Poulsen, a declarat în iulie că ţara speră să vadă „rezultate” ale antrenamentelor la începutul anului 2024.

Danemarca şi Ţările de Jos conduc eforturile internaţionale de instruire a piloţilor, a personalului de sprijin, precum şi de întreţinere a aeronavelor de luptă F-16.

Secretarul de stat american Antony Blinken a trimis scrisori omologilor săi danez şi olandez asigurându-i că cererile vor fi aprobate, a spus oficialul american.”Rămâne esenţial ca Ucraina să fie capabilă să se apere împotriva agresiunii ruse în curs şi a încălcării suveranităţii sale”, a scris Blinken. El a adăugat că aprobarea cererilor va permite Ucrainei să profite din plin de noile sale capacităţi de îndată ce primul set de piloţi îşi încheie pregătirea.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat programele de instruire pentru piloţii ucraineni pe avioanele F-16 în luna mai. Pe lângă pregătirea prevăzută să se desfăşoare în Danemarca, urma să fie înfiinţat un centru de formare în România.

Kievul nu va putea opera avioane de luptă F-16 construite în SUA în toamna şi iarna ce urmează, declarase miercuri purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Yurii Ihnat.

Oficiali americani au estimat în privat că avioanele produse de Lockheed Martin ar fi de puţin ajutor Kievului în actuala sa contraofensivă şi că nu vor schimba fundamental soarta războiului în momentul în care vor ajunge în cele din urmă la ucraineni având în vedere sistemele ruseşti de apărare aeriană şi actuala luptă de putere de pe cerul Ucrainei.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...