Statele Unite au început să concureze China și Rusia în construirea de centrale nucleare în Europa de Est

Economica.net
09 11. 2020
centrala_atomica_cernavoda_01_77342700

„Proiectele din ţări precum România, Bulgaria şi Polonia ar putea fi accelerate dacă SUA le ajută să găsească surse de finanţare la costuri competitive şi, eventual, fără a fi nevoie de ajutoare sau garanţii de stat”, a declarat Răzvan Nicolescu, partener specializat pe industria energetică la Deloitte.

Statele din Europa de Est, care sunt dependente de combustibilii fosili din Rusia sau de depozitele lor de cărbune, au mai multe motive motive decât alte ţări să fie interesate de posibilitatea construirii de centrale nucleare. Un alt motiv îl reprezintă faptul că statele membre UE trebuie să respecte norme stricte privind emisiile poluante.

Pentru companiile americane, eliminarea interdicţiei privind finanţarea acordurilor peste hotare în domeniul energiei nucleare le permite să concureze pentru o cotă mai mare dintr-o piaţă a cărei valoare este estimată între 500 şi 740 de miliarde de dolari în următorii zece ani.

Martin Vladimirov, analist la Centrul pentru Studiul Democraţiei din Sofia, crede că retorica politică ar putea să dobândească prioritate în raport cu deciziile concrete de investiţii în noile centrale nucleare.

„În condiţiile în care SUA încearcă să contracareze influenţa economică din partea Rusiei şi Chinei, aceste proiecte ar putea să nu urmeze logica pieţei şi ar putea avea nevoie de un sprijin de stat semnificativ”, spune Vladimirov.

În schimb, un oficial guvernamental rus a declarat pentru Bloomberg că Moscova nu crede că acordurile în domeniul energiei nucleare semnate de SUA în Europa reprezintă o ameninţare pentru grupul rus Rosatom Corp., întrucât, cel mai probabil, proiectele americane vor fi limitate la acorduri de service.

Potrivit Bloomberg, faptul că România trebuie să modernizeze un reactor nuclear existent face această ţară cel mai probabil candidat pentru a accesa finanţare din SUA sau a lansa lucările cu sprijinul unor companii din SUA, Canada şi Franţa. În schimb, există semne mai mari de întrebare cu privire la voinţa politică şi datele economice care stau în spatele planurilor din domeniul energiei nucleare anunţate de Polonia şi Bulgaria.

Finanţarea va fi factorul cheie care va decide dacă aceste proiecte vor demara, susţine Elchin Mammadov, analist la Bloomberg Intelligence.

„Este un proiect foarte riscant şi scump, care este puţin probabil să fie finanţat de oricine altcineva decât statul”, susţine Mammadov.