Statele Unite au înregistrat în trimestrul trei o creștere economică record, peste estimări

Economica.net
22 12. 2020
8065190794_5df612d705_b_80554500

Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o relansare de 33,4% în ritm anual în trimestrul al treilea, potrivit celei de-a trei estimări publicate marţi de Departamentul Comerţului, care a revizuit în sus cifra de 33,1% anunţată luna trecută. Noile date revizuite prezentate de Departamentul Comerţului sunt peste prognozele analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o creştere de 33,1%.

Creşterea record din trimestrul al treilea vine, însă, după o contracţie de 31,4% în trimestrul aprilie-iunie, cel mai grav declin înregistrat de SUA de la debutul publicării datelor statistice în 1947. În prezent, economia americană este cu 3,5% peste nivelul la care era la finele lui 2019.

SUA se confruntă în prezent cu o explozie a noilor cazuri de infecţie cu coronavirus, în condiţiile în care peste 17,78 milioane de persoane sunt infectate şi au fost consemnate peste 317.800 de decese. Autorităţile federale şi locale au reintrodus restricţii pentru companii, ceea ce va provoca o diminuare a cheltuielilor de consum şi un nou val de concedieri.

Congresul SUA a aprobat luni un nou pachet de salvare în valoare de aproape 900 miliarde de dolari, care va permite acordarea unor plăţi directe către majoritatea americanilor şi ajutoare de şomaj majorate pentru cei fără un loc de muncă. De asemenea, va fi extins un program de credite pentru micile companii şi vor fi direcţionate fonduri către şcoli, companii aeriene şi vaccinuri.

Chiar dacă aceste stimulente suplimentare vor oferi o anumită protecţie, economiştii sunt de părere că sunt insuficiente şi vin prea târziu, având în vedere că în pachet nu sunt incluse ajutoare pentru state şi autorităţile locale ale căror bugete au fost afectate de pandemie.

„Caracterul pe termen scurt al pachetului de salvare scoate în evidenţă nevoia unui nou pachet de salvare care să fie adoptat de următorul Congres, de vreme ce este clar că este insuficient pentru a susţine şomerii sau micile companii până când pandemia se va termina”, a apreciat David Kelly, analist la JPMorgan Funds în New York.

Cheltuielile de consum, care în mod normal sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică din SUA, au stat şi la baza relansării din trimestrul al treilea. Însă între timp se pare că cheltuielie de consum s-au redus, în condiţiile în care vânzările cu amănuntul au scăzut în octombrie şi noiembrie pe măsură ce veniturile gospodăriilor au început să fie supuse la presiuni odată cu expirarea subvenţiilor guvernamentale pentru şomeri.

Majoritatea economiştilor se aştepată la o creştere a PIB de aproximativ 5% în trimestrul patru şi la o creştere modestă şi chiar la o contracţie în primele trei luni din 2021.