Într-o estimare preliminară publicată joi, Departamentul Comerţului a anunţat că Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere analizată de 2,4% în trimestrul aprilie-iunie 2023, peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe un avans de 1,8% şi peste creşterea de 2% înregistrată în primele trei luni ale anului.
Aceste date sugerează că prima economie a lumii a făcut faţă cu bine majorării cu 525 de puncte de bază a dobânzii de bază de către Rezerva Federală, începând din luna martie 2022 şi până în prezent. Ultima majorare a fost adoptată miercuri, când oficialii Fed au dus dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.
Economia americană este susţinută de o piaţă a muncii solidă. Potrivit unui raport separat al Departamentului Muncii, numărul de solicitări iniţiale pentru alocaţii de şomaj depuse în săptămâna trecută a scăzut cu 7.000 până la 221.000. În pofida unor ample programe de restructurări anunţate în ultima perioadă de mari companii din sectoarele tehnologiei şi financiar, numărul persoanelor care primesc alocaţii de şomaj rămâne la un nivel redus după standardele istorice. Aceasta sugerează că cei care au fost concediaţi îşi găsesc rapid un nou loc de muncă.
Cu toate acestea, există economişti care sunt în continuare convinşi că se prefigurează o recesiune, susţinând că pentru consumatori, costurile ridicate cu împrumuturile vor crea dificultăţi pentru a-şi finanţa cheltuieile cu noi datorii. În plus, aceşti economişti subliniază că băncile continuă să înăsprească condiţiile de creditare în timp ce economiile acumulate în timpul pandemiei continuă să se diminueze.