UPDATE Statele Unite au lansat un atac cu rachete în Siria

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.
Economica.net - vin, 07 apr. 2017, 04:10
UPDATE Statele Unite au lansat un atac cu rachete în Siria

Au fost lansate „59 de rachete” de tip Tomahawk, a anunţat un oficial de la Casa Albă, precizând că Washingtonul a vizat baza aeriană de la Shayrat, care este „asociată programului” armelor chimice al Damascului şi „direct legată” de evenimentele „oribile” de marţi.

Preşedintele Donald Trump a declarat că aceste operaţiuni sunt „în interesul vital al securităţii naţionale” a Statelor Unite.

Postul de televiziune sirian le-a catalogat la rândul său drept o „agresiune”.

UPDATE 11:39 – Moscova îşi suspendă acordul cu Washingtonul cu privire la prevenirea incidentelor în spaţiul aerian sirian

Rusia a anunţat vineri că suspendă un acord cu Statele Unite menit să prevină coliziuni în spaţiul aerian al Siriei, ca o contramăsură faţă de atacul american cu rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene Shayrat, relatează The Associated Press.

Ministerul rus de Externe a anunţat vineri, într-un comunicat, că Moscova suspendă acest momorandum cu Statele Unite cu privire la prevenirea unor incidente şi asigurarea siguranţei zborului.

În baza acestui document, semnat după ce Rusia a lansat o campanie aeriană în Siria, în septembrie 2015, Moscova şi Washingtonul au schimbat informaţii despre misiuni de zbor cu scopul de a evita incidente în spaţiul aerian sirian, tot mai aglomerat.

UPDATE 11:07 – Şeful Pentagonului a cerut opinia Londrei înaintea loviturilor aeriene americane din Siria

Ministrul american al apărării James Mattis a cerut opinia Marii Britanii în legătură cu responsabilitatea liderului sirian Bashar al-Assad pentru recentul atac chimic din Siria, înainte ca Washingtonul să lanseze, vineri la primele ore, lovituri aeriene asupra bazei militare Shayrat, situată în provincia Homs din centrul Siriei, a declarat ministrul britanic al apărării Michael Fallon, potrivit Reuters.

‘Ministrul american al apărării Jim Mattis m-a consultat ieri la începutul serii în legătură cu evaluarea noastră privind culpabilitatea regimului pentru atacul cu arme chimice şi am analizat nevoia de a înţelege şi a trata orice probabile reacţii ale Rusiei la atac”, a declarat Fallon pentru postul de televiziune BBC.

”Apoi el a examinat diferite opţiuni de prezentat preşedintelui, după care ulterior mi-a telefonat pentru a ne informa despre decizia preşedintelui şi despre atac, iar prim-ministrul nostru a fost informat constant pe parcurs”, a spus oficialul britanic.

UPDATE 10:06 – Turcia salută atacul Statelor Unite asupra Siriei

Turcia a salutat atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei, pe care-l consideră o evoluţie „importantă şi semnificativă” şi îndeamnă la o poziţie susţinută şi dură împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, care să-l facă „incapabil să mai dăuneze propriului popor”, relatează The Associated Press.

„Este imperativ ca regimul (preşedintelui sirian Bashar al-)Assad să fie deplin pedepsit de comunitatea internaţională”, a declarat vineri, într-o intervenţie televizată, în direct, vicepremierul Numan Kurtulmus.

„Noi considerăm (atacul american) drept (un lucru) pozitiv, însă credem că acest lucru trebuie să fie completat”, a declarat Kurtulmus.

UPDATE 10:03 –  AP: Trei militari şi doi civili au fost ucişi în atacul american asupra bazei siriene Shayrat, afirmă guvernatorul provinciei Homs; un ONG afirmă că patru militari au fost uicişi, inclusiv un general

Trei militari şi doi civili au fost ucişi în atacul american asupra unei baze aeriene siriene, a declarat vineri un oficial sirian pentru The Associated Press. Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs, a adăugat că alte şapte persoane au fost rănite în atacul cu rachete de croazieră din noaptea de joi spre vineri.

El a declarat anterior că un incendiu devastează baza aeriană din Homs de mai multe ore în urma tirului de rachete.

Potrivit unui ONG sirian, patr

UPDATE 7:57- Rusia vrea reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU, condamnând dur atacul SUA în Siria 

Rusia va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertizând că este vorba de o „agresiune” împotriva unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

UPDATE 7:50 – SUA au ţintit avioane, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant în atacul asupra bazei aeriene siriene

Forţele americane au vizat avioane siriene, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant de pe o bază aeriană din Siria, a declarat un oficial american, relatează Reuters. Rachetele de croazieră şi-au atins ţintele la ora locală 03.45 (şi ora României), a precizat acest oficial.

UPDATE 6:12 – Forțele SUA le-au prevenit pe cele ruse de atacul cu rachete asupra bazei aeriene din Siria 

Armata SUA a informat forțele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene și nu a vizat acele secțiuni ale obiectivului unde rușii erau considerați a fi prezenți, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, citat vineri dimineața de Reuters.

Informând reporterii asupra operațiunii, Davis a declarat că armata SUA a avut „multiple” conversații joi cu forțele ruse înaintea atacului, folosind o linie de comunicații stabilită anterior și care servea la prevenirea unei confruntări accidentale în Siria în timpul luptelor împotriva grupării Stat Islamic.

Rusia a eșuat în privința responsabilităților sale în Siria, a acuzat joi (ora locală) secretarul de Stat american, Rex Tillerson, dar a fost avertizată în avans de lovitura americană asupra unei baze siriene pentru a evita ca militarii săi de pe teren să fie afectați, transmite AFP

UPDATE 5:53 – Trump cere „națiunilor civilizate” să acționeze pentru a pune capăt masacrului din Siria

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a confirmat că a ordonat un atac militar asupra „aerodromului din Siria de unde s-a lansat atacul chimic” și a chemat „toate națiunile civilizate” să acționeze pentru a pune capăt „masacrului și băii de sânge” din această țară, transmit vineri dimineața EFE și AFP.

La 4 aprilie, un raid imputat armatei siriene împotriva localităţii Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi, inclusiv 27 de copii.

Statele unite au acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a folosit un agent neurotixic de tip sarin împotriva acestui mic oraş rebel. Imagini cu victime – femei şi copii – care agonizau au şocat lumea.

Preşedintele Trump a ameninţat încă de miercuri că va trece la acţiune împotrva omologului său sirian, din cauza acestui atac „odios”, un „afront la adresa umanităţii”.

Joi, sosind în Florida pentru a-l primi pe omologul său chinez Xi Jimping, el a denunţat o „ruşine pentru umanitate” şi a reclamat ca „ceva să se întâmple”.

Şeful diplomaţiei american Rex Tillerson a acuzat „regimul sirian de sub Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad că este vinovat de acest atac”.

Cancelarul german Angela Merkel a arătat şi ea cu degetul „regomul lui (al-)Assad”.

Însă Rusia, aliata Siriei, a avertizat Statele Unite chiar înainte de atacul cu rachete.

„CONSECINŢE NEGATIVE”

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care dezbătea de două zile o rezoluţie de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat împotriva unor „consecinţe” în cazul unei intervenţii militare americane, scrie News.ro.

În vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renunţat să atace regimul sirian după un atac cu armament chimic în apropiere de Damasc care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi. La acea vreme, magnatul în domeniul imobiliar Donald Trump l-a îndemnat, pe Twitter, pe Obama să nu intervină în Siria.

Joi, Rex Tillerson a pledat, de asemenea, pentru plecarea preşedintelui sirian de la putere, după ce a spus exact pe dos în urmă cu o săptămână.

De-acum, în ochii şefului diplomaţiei americane, „rolul lui al-Assad în viitor este nesigur, iar având în vedere faptele pe care le-a comis pare să nu mai aibă vreun rol în guvernarea poporului sirian”.

Joia trecută, el şi ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley au părut să accepte o rămânere la putere a şefului statului sirian, după care au ridicat tonul săptămâna aceasta.

Fostul secretar de Stat democrat Hillary Clinton, care a militat pentru o abordare mai în forţă a administraţiei lui Barack Obama împotriva regimului de la Damasc, s-a declarat în favoarea unor atacuri aeriene care să „distrugă” baze aeriene siriene.

Perceput ca un izolaţionist şi ostil intervenţionismului Americii în Orientul Mijlociu, Trump a recunoscut miercuri că atacul chimic a avut un „impact enorm” asupra sa şi că „atitudinea (sa) faţă de Siria şi (al-)Assad s-a schimbat clar”.

Indignarea internaţională a crescut după difuzarea unor imagini cu copii cuprinşi convulsii şi cu masca de oxigen pe faţă, cu persoane zăcând pe străzi cuprinse de spasme şi cu spumă la gură. Caracterul chimic al atacului pare astfel să se precizeze, chiar dacă circumstanţele rămân controversate.

În Turcia, unde numeroşi răniţi au fost evacuaţi, primele analize „efectuate pe baza unor elemente prelevate de la pacienţi sugerează că au fost expuşi unui agent chimic”, potrivit Ministerului Sănătăţii. Medici şi ONG-uri ca Médecins sans frontières (MSF) au evocat, de asemenea, utilizarea unor „agenţi neurotoxici”, şi anume gaz sarin.

GAZ INVIZIBIL

Acest gaz este inodor şi invizibil. Chiar dacă nu este inhalat, simplul contact cu pielea blochează transmiterea influxului nervos şi antrenează moartea prin stop cardio-respirator.

Regimul sirian a fost acuzat că a folosit gaz sarin pe 21 august 2013, în atacul asupra unor localităţi aflate sub controlul rebelilor la periferia Damascului, soldat cu 1.429 de morţi – inclusiv 420 de copii – potrivit Statelor Unite.

Însă şeful diplomaţiei siriene Walid Mouallem a reafirmat că armata ţării sale „nu a utilizat şi nu va utiliza niciodată” arme chimjice împotriva poporului său, „nici măcar împotriva teroriştilor”, expresia prin care regimul îi desemnează pe rebeli şi pe jihadişti deopotrivă.

Potrivit lui Mouallem, aviaţia a atacat „un depozit de muniţie aparţinând” unor jihadişti şi care „conţinea substanţe chimice”. Este o explicaţie deja avansată de armata rusă, dar considerată „fantezistă” de către experţi militari.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...