‘Statele Unite îşi exprimă îngrijorarea cea mai gravă faţă de deteriorarea situaţiei la Debalţevo şi în împrejurimile sale, în estul Ucrainei’, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Jennifer Psaki într-un comunicat. ‘Cerem Rusiei şi separatiştilor să înceteze imediat toate atacurile’, a adăugat ea.
‘Aceste acţiuni agresive şi declaraţii ale separatiştilor sprijiniţi de Rusia ameninţă cea mai recentă încetare a focului’, a avertizat purtătorul de cuvânt, adăugând că Statele Unite monitorizează atent rapoartele potrivit cărora o nouă coloană de echipamente militare ruseşti se îndreaptă spre regiune.
‘Facem apel la Rusia şi separatişti să ia legătura cu OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) pentru a facilita încetarea focului şi a pune în aplicare în întregime angajamentele luate pe 5 şi 19 septembrie la Minsk’, a mai subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Armistiţiul decis la 12 februarie era foarte fragil luni, în timp ce luptele continuau în jurul nodului feroviar Debalţevo şi niciuna dintre părţi nu începuse în timpul serii să-şi retragă armamentul greu de pe linia frontului aşa cum prevede acordul semnat la Minsk.
Responsabilii guvernului de la Kiev şi rebelii se acuză reciproc de a fi la originea atacurilor care îi împiedică să-şi retragă tancurile, lansatoarele de rachete şi artileria grea de pe linia frontului din estul Ucrainei.
Echipa de observatori OSCE însărcinată cu supravegherea încetării focului nu a putut încă să intre în Debalţevo din cauza ostilităţilor în curs