„În ceea ce priveşte andocarea unei nave ruseşti care transporta arme, este în mod evident un subiect de îngrijorare dat fiind faptul că Guvernul sirian continuă să facă uz de forţă asupra propriului popor”, a declarat Rice.
O navă rusească care transporta arme a sosit la sfârşitul săptămânii în portul sirian din Tartus, conform unor informaţii ale presei. Rusia este principalul aliat al Damascului dar şi principalul furnizor de arme. Moscova susţine că vânzările de arme sunt legale şi nu influenţează conflictul din Siria.
Rice a calificat drept „minciuni flagrante” primele concluzii ale unei comisii siriene care a anchetat masacrul din Hula şi care exonorează armata siriană de toată responsabilitatea.
Conform rezultatelor preliminarii ale anchetei deschise de autorităţile siriene, masacrul din 25 mai a fost comis de „grupări armate”, termen folosit de Damasc pentru a se referi la opoziţia siriană. Victimele „au refuzat să se ridice împotriva statului fiind în dezacord cu grupările înarmate”, a declarat şeful comisiei de anchetă.
ONU, pe baza constatărilor unor observatori aflaţi la faţa locului, a atribuit o parte din cei 108 morţi tirurilor de artilerie ale armatei, iar restul atacurilor miliţiilor proguvernamentale.
Întrebată de jurnalişti despre rezultatul anchetei siriene, Rice de denunţat „încă o minciună flagrantă”. „Nu există dovezi concrete pentru a susţine” această ipoteză. „Nu există dubiu că s-au folosit arme grele şi că miliţiile sunt responsabile de crimele comise din casă în casă. Ceea ce s-a petrecut este clar”, a adăugat Rice.
Adjunctul secretarului general al ONU responsabil de operaţiunile de menţinere a păcii, Herve Ladsous, a susţinut că „o parte” din victimele de la Hula au fost ucise de explozia obuzelor, menţionând că „doar Guvernul sirian foloseşte blindate, tunuri şi mortiere”. „Alte victime au fost ucise cu arme albe”, a adăugat el, „ceea ce indică implicarea (miliţiei proguvernamentale) «shabbiha»”.