Statele Unite dau în judecată TikTok pentru violarea pe scară largă a vieții private a copiilor sub 13 ani

Departamentul de Justiție al SUA a intentat vineri un proces împotriva TikTok și a companiei-mamă ByteDance pentru că nu au protejat confidențialitatea copiilor în aplicația de socializare, în timp ce administrația Biden își continuă compania începută îmotriva cunoscutului site de socializare chinezesc, relatează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 03 aug. 2024, 15:36
Statele Unite dau în judecată TikTok pentru violarea pe scară largă a vieții private a copiilor sub 13 ani

Guvernul acuză TikTok că a încălcat Legea privind protecția confidențialității online a copiilor, care impune ca serviciile destinate copiilor să obțină consimțământul părinților pentru a colecta informații personale de la utilizatorii sub 13 ani.

Platforma de videoclipuri scurte deținută de o companie chinezească se mândrește cu un portofoliu de aproximativ 170 de milioane de utilizatori americani și se luptă în prezent cu o nouă lege care ar forța ByteDance să cedeze activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie sau să fie interzisă.

Acest proces este cea mai recentă acțiune a SUA împotriva TikTok și a companiei ByteDance din cauza temerilor că firma colectează în mod ilegal cantități mari de date despre cetățenii SUA pentru Guvernul chinez, influențând în același timp conținutul într-un mod care ar putea dăuna americanilor.

Procesul, căruia i s-a alăturat Comisia Federală pentru Comerț, a spus că urmărește să pună capăt „invaziilor ilegale masive ale intimității copiilor de către TikTok”.

Congresmenul democrat Frank Pallone, membru în conducerea Comisiei pentru Energie și Comerț, a declarat că procesul „subliniază importanța retragerii TikTok-ului de sub controlul Partidului Comunist Chinez. Pur și simplu nu putem continua să le permitem adversarilor noștri să colecteze vaste date cu informații sensibile despre americani.”

TikTok a declarat vineri că nu este de acord „cu aceste acuzații, multe dintre acestea se referă la evenimente și practici din trecut care sunt inexacte sau au fost discitate. Suntem mândri de eforturile noastre de a proteja copiii și vom continua să actualizăm și să îmbunătățim platforma”, relatează Reuters.

DOJ a spus că TikTok le-a permis copiilor să creeze conturi TikTok, apoi să creeze și să partajeze videoclipuri și mesaje scurte cu adulții. TikTok a colectat informații personale de la acești copii fără a obține consimțământul părinților lor.

SUA susțin că de ani de zile milioane de copii americani sub 13 ani folosesc TikTok, iar site-ul „colectează și păstrează informații personale ale copiilor”.

„TikTok a încălcat cu bună știință și în mod repetat confidențialitatea datelor copiilor, amenințând siguranța a milioane de copii din toată țara”, a declarat președintele FTC Lina Khan, a cărei agenție a trimis cazul în iunie Departamentul de Justiție.

FTC solicită penalități de până la 51.744 de dolari per încălcare pe zi de la TikTok pentru colectarea necorespunzătoare a datelor, care teoretic ar putea totaliza miliarde de dolari dacă TikTok ar fi găsit vinovat.

În 2020, Reuters a raportat pentru prima dată că FTC și Departamentul de Justiție au analizat acuzațiile potrivit cărora populara aplicație de socializare nu a respectat acordul din 2019 care vizează protejarea confidențialității copiilor.

Compania s-a confruntat anul trecut cu amenzi din partea Uniunii Europene și a Regatului Unit pentru gestionarea datelor despre copii.

Marți, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care va extinde prevederile legii pentru a acoperi adolescenții de până la 17 ani, va interzice publicitatea direcționată către copii și adolescenți și le va oferi părinților și copiilor opțiunea de a-și șterge informațiile de pe platformele de socializare.

Proiectul de lege ar trebui să fie adoptat în Camera controlată de republicani, în prezent în pauză până în septembrie, pentru a deveni lege.

Te-ar mai putea interesa și
Producţia de struguri din 2024 ar putea scădea în sudul ţării din cauza condiţiilor climatice – specialişti
Producţia de struguri din 2024 ar putea scădea în sudul ţării din cauza condiţiilor climatice – specialişti
Recoltarea a început mult mai devreme în majoritatea podgoriilor din ţară şi, potrivit estimărilor oficiale, este posibil ca producţia totală de struguri din 2024 să aibă o scădere......
Carrefour se aliază cu grupul Apparel din Dubai pentru a cuceri piaţa din India
Carrefour se aliază cu grupul Apparel din Dubai pentru a cuceri piaţa din India
Carrefour, cel mai mare retailer european, lansează un parteneriat de franciză cu grupul Apparel din Dubai pentru a se ...
Probleme în trafic în Bucureşti şi în marile oraşe odată cu începerea noului an şcolar. Premierul Ciolacu îi cheamă la discuţii pe primarul general al Capitalei, pe primarii de sector şi pe mai mulţi miniştri
Probleme în trafic în Bucureşti şi în marile oraşe odată cu începerea noului an şcolar. Premierul Ciolacu îi cheamă ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că începerea şcolii aduce şi probleme legate de trafic în marile oraşe, ...
Mario Draghi cere reforme şi investiţii masive pentru redresarea economiei UE
Mario Draghi cere reforme şi investiţii masive pentru redresarea economiei UE
Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de adoptare mai rapidă a deciziilor şi ...