Statele Unite „arată că nu este acceptabilă recurgerea la acest comportament josnic de a folosi fiinţe umane ca pioni, ca monedă de schimb, fără a plăti consecinţele”, a declarat un înalt oficial sub acoperirea anonimatului.
Ambele entităţi au făcut deja obiectul unor sancţiuni din partea Departamentului de Stat şi al Trezoreriei SUA (foto).
Aceste sancţiuni suplimentare au ca scop „tragerea la răspundere a vinovaţilor şi, astfel, prevenirea apariţiei unei noi serii de cazuri de acest tip”, a subliniat oficialul.
Serviciile ruse de securitate l-au arestat la sfârşitul lui martie pe Evan Gershkovich, 31 de ani, corespondentul cotidianului american Wall Street Journal, pentru „spionaj”, în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Urali.
Kremlinul susţine că acesta a fost reţinut în „flagrant delict” de „spionaj”, fără a furniza însă nicio dovadă, cazul fiind clasificat ca secret. El este acuzat că a colectat informaţii despre industria de apărare.
Evan Gershkovich, familia sa, angajatorul şi autorităţile americane resping categoric aceste acuzaţii, pasibile de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, acuzând Moscova că îl vizează într-un mod total nefondat.
Washingtonul încearcă să obţină eliberarea sa, precum şi pe cea a lui Paul Whelan, un fost militar american arestat în Rusia în 2018 şi condamnat la 16 ani de închisoare pentru „spionaj”, în pofida dezminţirilor sale.
Anul trecut, printr-un schimb de prizonieri cu Moscova, Washingtonul a reuşit să obţină eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner, deţinută pentru trafic de droguri în Rusia, la schimb cu traficantul de arme Viktor Bout, încarcerat în SUA.
Cel puţin trei iraniano-americani sunt deţinuţi în Iran, printre care omul de afaceri Siamak Namazi.
Citește și: