Statele Unite încearcă să contracareze creșterea influenței Chinei și Rusiei în Africa. Washingtonul a acordat Etiopiei un ajutor de 331 de milioane de dolari
Blinken este cel mai înalt responsabil american care vizitează a doua cea mai populată ţară a Africii de când a început în noiembrie 2020 războiul între Guvernul federal de la Addis Abeba şi rebelii din nordul Etiopiei, conflict încheiat printr-un acord de pace semnate pe 2 noiembrie 2022 în Africa de Sud.
Secretarul american de stat s-a întâlnit cu omologul său etiopian, Demeke Mekonnen, apoi cu premierul Abiy Ahmed. „Sunt multe de făcut. Cel mai important este probabil să înrădăcinăm pacea în nord”, a declarat Blinken la Addis Abeba, subliniind „obiectivul consolidării relaţiilor între SUA şi Etiopia”, demers în cadrul căruia el a anunţat un ajutor umanitar de 331 de milioane de dolari, care aduce la 780 de milioane de dolari asistenţa americană oferită Etiopiei pentru anul în curs.
Potrivit ONU, aproape o cincime din populaţia de circa 120 de milioane de locuitori a Etiopiei are nevoie de ajutor umanitar, ca urmare a conflictelor şi secetei din Cornul Africii.
„Avem relaţii vechi şi a sosit momentul să le revigorăm şi să progresăm”, a declarat Demeke Mekonnen în timp ce-l primea pe Antony Bliken. „Am convenit să consolidăm vechile relaţii bilaterale între ţările noastre, cu o promisiune de parteneriat”, a semnalat pe Twitter, după întrevederea cu oficialul american, premierul Abiy Ahmed.
Acesta din urmă, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2019 pentru contribuţia sa la soluţionarea conflictului cu Eritreea, a devenit în ochii Washingtonului dintr-un reprezentant al unei noi generaţii de lideri africani reformişti un politician aproape paria după ce a ordonat armatei etiopiene să intervină împotriva rebelilor din Tigray.
De atunci, relaţiile Etiopiei cu Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană s-au degradat. Acuzând abuzuri comise de armata etiopiană, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Etiopiei, decizie urmată de manifestaţii antiamericane în această ţară şi de acuzaţii ale Guvernului de la Addis Abeba despre imixtiuni americane în afacerile sale interne.
Între timp, Rusia a atacat Ucraina, agresiune pe care numeroase ţări africane s-au abţinut să o condamne, iar Moscova şi Beijingul şi-au intensificat acţiunile politice, economice şi de apărare menite să le sporească influenţa în Africa, cum a fost şi vizita efectuată în iulie 2022 de ministrul de externe rus Serghei Lavrov la Addis Abeba, unde acesta a acuzat Occidentul de mentalitate ”colonială” în relaţiile cu Africa.
Prin urmare, acest nou context a determinat Washingtonul să-şi revizuiască abordarea faţă de continentul african şi să-şi intensifice acolo demersurile politico-diplomatice, în acest cadru înscriindu-se şi vizita lui Blinken în Etiopia, de unde va pleca într-o altă vizită în Niger.