Statele Unite suspendă un ajutor de peste 95 de milioane de dolari către Georgia, după mai multe măsuri antidemocratice luate de puterea de la Tibilisi
„Acţiunile antidemocratice ale Guvernului georgian şi afirmaţiile sale false sunt incompatibile cu regulile de aderare la UE şi NATO”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, citat într-un comunicat, referindu-se la ambiţiile acestei ţări din Caucazul de Sud de a se alătura celor două alianţe occidentale.
Washingtonul a dispus în luna mai să fie revizuită întreaga sa colaborare cu Georgia după adoptarea de către Parlamentul de la Tbilisi a acestei legi, care a generat ample manifestaţii în ţară.
Legislaţia impune oricărei organizaţii neguvernamentale şi oricărei media care primesc mai mult de 20% de finanţare din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.
Criticii acesteia au denumit-o „legea rusă”, din cauza similitudinilor cu o lege votată în Rusia pentru a reprima opoziţia.
SUA au impus deja sancţiuni împotriva mai multor zeci de responsabili georgieni şi au suspendat manevrele militare comune cu Georgia prevăzute pentru sfârşitul lunii iulie.
Chiar dacă Georgia, fostă republică sovietică, este oficial candidată la UE din decembrie 2023, iar Visul Georgian susţine în mod oficial obiectivul consacrat în Constituţie de a adera într-o zi la UE şi NATO, acest partid, aflat la putere din 2012, şi-a înmulţit măsurile care, potrivit detractorilor săi, aduc ţara mai aproape de Moscova.
Liderii UE au decis la sfârşitul lunii iunie o „oprire” de facto a procesului de aderare în aşteptarea unei schimbări a politicii autorităţilor de la Tbilisi.