Respectiva interdicţie a fost impusă de Washington ca o modalitate de a exercita presiuni asupra Arabiei Saudite pentru a înceta intervenţiile directe în războiul din Yemen.
Administraţia Biden a informat Congresul săptămâna aceasta cu privire la decizia sa de a ridica interdicţia, a declarat un consilier al Congresului, astfel că livrările de arme ofensive către Arabia Saudită ar putea fi reluate încă de săptămâna viitoare.
„Saudiţii şi-au realizat partea lor de înţelegere, iar noi suntem pregătiţi să o realizăm pe a noastră”, a spus un oficial al administraţiei de la Washington. Începând din martie 2022, când saudiţii şi rebelii houthi au intrat într-un armistiţiu mediat de ONU, nu au mai avut loc lovituri aeriene saudite în Yemen, iar atacurile transfrontaliere din Yemen către Arabia Saudit s-au oprit în mare măsură, a explicat acest oficial.
Biden a adoptat o atitudine mai dură cu privire la vânzările de arme către Arabia Saudită în 2021, motivând că operaţiunile militare saudite contra rebelilor houthi aliaţi cu Iranul au provocat numeroase victime printre civili în Yemen.
Între timp însă Washingtonul însuşi a intrat în conflict cu rebelii houthi, după ce aceştia au început să lanseze de la sfârşitul anului trecut atacuri cu drone şi rachete asupra navelor comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden. Rebelii susţinuţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului justifică aceste atacuri ca acţiune de solidaritate faţă de palestinienii din Fâşia Gaza, confruntaţi cu ofensiva militară israeliană care a provocat aproape 40.000 de morţi.
Rebelii houthi lansează atacuri inclusiv contra navelor militare americane trimise în zonă pentru a proteja navigaţia, iar SUA împreună cu Regatul Unit au efectuat raiduri aeriene asupra unor ţinte militare ale acestor rebeli, un astfel de raid fiind executat luna trecută şi de Israel.
Războiul din Yemen este văzut ca o confruntare prin interpuşi între Iran şi Arabia Saudită. Rebelii houthii au înlăturat un guvern susţinut de Arabia Saudită la sfârşitul anului 2014 şi sunt în război împotriva unei alianţe militare conduse de saudiţi din 2015, un conflict care a ucis sute de mii de oameni şi a lăsat 80% din populaţia Yemenului dependentă de ajutorul umanitar.