Statele Unite vor impune restricții mai dure pentru acordarea de vize jurnaliștilor chinezi

Economica.net
09 05. 2020
casa_alba_41742200_62763200_15156000_82045300

Măsura vine să amplifice tensiunile care există deja între cele două state în perioada pandemiei de coronavirus. Statele Unite și China au intrat în ultimele luni într-un joc prin care au aplicat măsuri și contramăsuri punitive la adresa corespondenților de presă a celeilalte părți.

În luna martie, China a expulzat trei jurnaliști americani de la trei ziare diferite. În februarie, Statele Unite au anunțat că vor începe să-i trateze pe jurnaliștii chinezi de la cinci entități media de stat care operează pe teritoriul SUA drept angajați ai corpului diplomatic. A două zi după ce americanii au făcut acest anunț, chinezii au expulzat trei jurnaliști de la The Wall Street Journal, doi americani și un australian, în urmă publicării de către WSJ a unei opinii pe care Beijingul a denunțat-o ca fiind rasistă.

Drept explicație pentru introducerea noilor măsuri care vizează jurnaliștii chinezi, Departamentul american de Securitate a susținut că China îngrădește jurnalismul independent. Regulile, care vor intră în vigoare de luni, vor limita vizele de ședere a jurnaliștilor chinezi la 90 de zile, cu opțiunea unei noi prelungiri. Acest tip de vize de obicei nu se prelungesc, mai puțin în cazul în care salariatul se mută la o altă companie.
 
Un oficial al Departamentului de Securitate, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru Reuters că noile reguli vor permite departamentului să reanalizeze mai des aplicațiile pentru vize ale jurnaliștilor chinezi și probabil va reduce numărul celor detașați în Statele Unite.

“Măsură este făcută să crească protecția la nivelul securității naționale”, a spus sursa.

Aceste reguli nu se vor aplică pentru jurnaliștii care au pașapoarte de Hong Kong sau Macau, cele două regiuni semi-autonome ale Chinei. Tensiunile dintre China și Statele Unite s-au acutizat în ultimele luni, după izbucnirea pandemiei de coronavirus, care a omorât mai mult de 260.000 de oameni pe tot globul.