O cantitate de 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA ar urma să fie eliberată pe piaţă pe parcursul următoarelor luni.
„Această eliberare record va furniza o cantitate istorică de ofertă pentru a servi drept punte până la finele anului, când producţia internă se va majora”, a informat Casa Albă într-un comunicat de presă în care a subliniat că este vorba de o măsură „fără precedent”.
Chiar dacă SUA au eliberat de mai multe zeci de ori petrol din rezervele strategice, inclusiv pentru a compensa impactul perturbărilor de aprovizionare, a reduce deficitul comercial şi a diminua chetuielile bugetare, amploarea intervenţiilor nu a fost niciodată atât de mare.
„Este greu de subestimat amploarea acestei intervenţii. Ar fi cea mai mare retragere anunţată în istoria de 45 de ani a rezervelor strategice”, a subliniat Kevin Book, director la ClearView Energy Partners.
Datele publicate de Departamentul american al Energiei arată că la data de 25 martie rezervele strategice de petrol ale SUA conţineau o cantitate de 568 de milioane de barili de petrol.
În paralel, administraţia de la Washington va cere Agenţiei Internaţionale a Energiei să coordoneze eliberări de petrol din rezervele strategice ale altor mari state consumatoare. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Agenţia Internaţională a Energiei va organiza o reuniune în zilele următoare, iar Casa Albă se aşteaptă ca şi celelalte state membre ale IEA să scoată petrol din rezervele lor strategice.
Cu toate acestea, eforturile SUA nu vor fi însoţite de o majorare a producţiei statelor OPEC+. Acestea au decis joi să ignore cererile privind o majorare semnificativă a producţiei, pentru a reduce presiunile asupra preţurilor. Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, au convenit să continue strategia de majorare treptată a producţiei de petrol.
OPEC+ a optat pentru menţinerea statu quo-ului în pofida faptului că la data de 7 martie cotaţia barilului de petrol a atins un nivel record, depăşind 130 de dolari. Între timp, cotaţiile au mai scăzut, dar rămân peste pragul de 100 de dolari.