ceasta înseamnă că, după o perioadă de eliminare treptată, nu va mai fi permisă utilizarea substanţei chimice respective în aceste produse în UE.
Decizia se bazează pe o evaluare ştiinţifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte nocive potenţiale asupra sistemului imunitar”.
Această interdicţie se va aplica în principal utilizării BPA în ambalaje, cum ar fi materialul de acoperire utilizat la cutiile metalice. Utilizarea BPA în articole de consum precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă sau alte articole de bucătărie va fi de asemenea interzisă.
Interdicţia, care a fost propusă în urma unei consultări publice şi a unor ample discuţii cu toate statele membre, va fi adoptată în mod oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European şi Consiliu şi va intra în vigoare la sfârşitul anului 2024.
În cazurile în care nu există alternative sigure şi perioade de tranziţie se vor aplica excepţii limitate, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori. Acest lucru va permite industriei să se adapteze şi să evite eventualele perturbări ale lanţului alimentar.