Statele Uniunii Europene au căzut de acord să fie prelungită derogarea de la obligația de folosire a sloturilor orare pe aeroporturi
Acordul prevede măsuri temporare ca reacţie îndeosebi la pandemia de COVID-19 şi la consecinţele acesteia, precum şi la impactul asupra transportului aerian al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
„Traficul aerian revine la volumele înregistrate înainte de pandemie. Noul regulament urmăreşte să asigure o revenire treptată la normalitate, în concordanţă cu această tendinţă. El va oferi mai multă certitudine aeroporturilor şi transportatorilor aerieni, va îmbunătăţi conectivitatea în întreaga Europă şi va facilita viaţa pasagerilor care utilizează transportul aerian”, a declarat Jaroslav Zajicek, reprezentant permanent adjunct al Cehiei la UE.
Mandatul Consiliului confirmă calea susţinută de propunerea Comisiei, şi anume revenirea la normalitate şi, în acelaşi timp, permiterea în continuare a unui anumit grad de flexibilitate. Pentru a asigura o abordare progresivă în condiţiile de incertitudine actuale, statele membre au convenit că se va aplica în continuare o reducere generală a obligaţiei de utilizare a sloturilor orare până la rata de 75% pe durata sezonului de iarnă, care se încheie la 25 martie 2023.
În caz de nevoie urgentă, generată de o criză epidemiologică sau de război, Comisia va fi împuternicită să modifice această normă prin intermediul unor acte delegate. În plus, transportatorilor aerieni li se va permite să beneficieze de posibilitatea de a nu utiliza sloturile în cazuri justificate şi să le considere ca fiind exploatate. Pe de altă parte, transportatorii aerieni cărora li s-a interzis să zboare în spaţiul aerian al Uniunii îşi vor pierde imediat sloturile. Noul regulament se va aplica sezonului de iarnă care urmează şi până la sfârşitul sezonului de vară al anului viitor, pentru care se va aplica obligaţia-standard de utilizare a sloturilor orare la un nivel de 80%, cu excepţia cazului în care Comisia adoptă un act delegat pentru a modifica această normă din cauza perturbărilor cauzate de criză.
Acordul de miercuri al reprezentanţilor statelor membre ale UE (Coreper), în concordanţă cu poziţia Parlamentului European adoptată la 6 octombrie, pregăteşte terenul pentru o adoptare urgentă a noului regulament. Se preconizează adoptarea actului legislativ de către Consiliu la 17 octombrie 2022.