Statele Uniunii Europene au decis eliminarea taxelor pentru importurile din Ucraina
Această măsură, care a fost propusă de Comisia Europeană în data de 27 aprilie, a fost aprobată deja de Parlamentul European la data de 19 mai. Întrucât regulamentul a fost adoptat atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliu, acesta va fi semnat şi publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Decizia de astăzi se va aplica pentru o perioadă de un an şi va suspenda, în special, toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA) care nu fuseseră încă liberalizate. Suspendarea vizează, în special, produsele industriale care fac obiectul eliminării treptate a taxelor vamale până la sfârşitul anului 2022, fructele şi legumele care fac obiectul sistemului preţului de intrare, precum şi produsele agricole şi produse agricole prelucrate care fac obiectul contingentelor tarifare. De asemenea, se va suspenda perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina precum şi aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce priveşte importurile originare din Ucraina.
Potrivit Comisiei Europene, valoarea schimburilor comerciale bilaterale între UE şi Ucraina s-a ridicat anul trecut la 52 de miliarde de euro, o cifră care s-a dublat începând din 2016.
Însă, începând din data de 24 februarie, când a fost declanşată invazia rusească, producţia agricolă şi industrială a Ucrainei a fost serios afectată, la fel ca şi relaţiile comerciale ale Ucrainei cu restul lumii, în condiţiile în care porturile ucrainene sunt blocate de forţele navale ruseşti.
Potrivit celei mai recente estimări a Fondului Monetar Internaţional, Produsul Intern Brut al Ucrainei ar urma să se contracte cu 35% în acest an.