Statele Uniunii Europene susțin planul Comisiei Europene pentru dezvoltarea industriei cipurilor

Statele membre UE au căzut miercuri de acord cu privire la un plan în valoare de 45 de miliarde de euro pentru a finanţa producţia de cipuri, ceea ce ar aduce blocul comunitar cu un pas mai aproape de obiectivul său de a-şi reduce dependenţa de producătorii americani şi asiatici, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 23 nov. 2022, 21:43
Statele Uniunii Europene susțin planul Comisiei Europene pentru dezvoltarea industriei cipurilor

Ambasadorii la UE ai statelor membre au aprobat, în unanimitate, versiunea revizuită a propunerii Comisiei Europene privind cipurile, a anunţat Cehia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE.

Miniştrii din ţările UE se vor reuni în data de 1 decembrie pentru a aproba în mod oficial planul Comisiei Europene, care are nevoie în continuare să fie dezbătut cu Parlamentul European, înainte a de a deveni lege.

Executivul comunitar, care speră că subvenţiile publice vor ajuta UE să ajungă la o pondere de 20% din capacitatea mondială de producţie de cipuri în 2030, a venit cu această propunere după ce un deficit global de semiconductori şi blocajele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au afectat activitatea constructorilor auto, furnizorilor de asistenţă medicală şi operatorilor telecom din UE.

În prezent, UE are o pondere de doar 8% din capacitatea mondială de producţie de cipuri, în scădere semnificativă faţă de o pondere de 24% în 2000.

Modificările convenite de ambasadorii statelor membre la propunerea Comisiei prevăd acordarea de subvenţii de stat pentru o gamă largă de cipuri, nu doar pentru cele mai avansate. Subvenţiile vor acoperi cipuri care aduc inovaţii în puterea de calcul, eficienţa energetică, beneficii pentru mediu şi inteligenţa artificială.

De asemenea, statele membre au încercat să limiteze puterile Comisiei, executivul comunitar, apreciind că solicitările sale către companii pentru informaţii în perioade de criză trebuie să fie proporţionale şi concentrate pe securitate, arată un document UE consultat de Reuters.

În acest document, se precizează însă că Parlamentul European va fi responsabil de stabilirea detaliilor cu privire la modul cum vor fi finanţate proiectele.

Comisia Europeană a alocat bani din programele de cercetare şi fonduri neutilizate de la alte scheme, ceea ce a generat critici din partea unor state UE că aceasta ar putea crea beneficii incorecte pentru unele ţări care au deja facilităţi de producţie de cipuri sau urmează să atragă producători de cipuri.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui mai nou tren care circulă pe rețeaua feroviară din România. "Săgeata......
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Stadiul fizic al lucrărilor la secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești a ajuns la 59%, a anunțat ...
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei porcine africane
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei ...
Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine ...
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi vicepreşedinte PSD, a afirmat, duminică, ...