„Este un tronson de circa şase kilometri, avem probleme foarte grele, unele le-am surmontat, în activităţile de deservire a reţelelor de utilităţi. Lucrăm cu aceste utilaje perfomante, supraveghem şi montorizăm întreg procesul de lucru şi de comportare a clădirilor din apropierea liniilor de metrou”, a mai spus directorul general.
Udrişte estimează că vor fi aproximativ 300.000 de oameni care vor utiliza linia de metrou 5.
Întrebat care este stadiul lucrărilor celorlalte magistrale, Udrişte a spus că în curând va semna continuarea liniei de metrou Bazilescu – Lacul Străuleşti, linia 4.
„Vom semna în aceste zile pentru cel de la Parc Bazilescu la Lacul Străuleşti în continuare linia 4. La Străuleşti vom realiza un depou pentru trenurile care vor pleca spre Otopeni, cred că la acest tronson (Bazilescu – Lacul Străuleşti) vom începe lucrările chiar în această vară. Spre Otopeni, probabil, anul viitor pentru că în acest an am revizuit studiul de fezabilitate, iar în toamnă vom lansa licitaţii pentru realizarea tunelurilor şi a staţiilor”, a mai spus Udireşte.
Tot în 2012 Metrorex va licita şi contractul de lucrări pentru continuarea liniei 5, de la Eroilor la Pantelimon, a mai spus Udrişte.
El a precizat că sumele sunt asigurate dintr-un credit BEI, al Băncii guvernului Japoniei contractat de guvernul României, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Finanţelor. „Pentru linia 5 avem două credite unul de 395 de milioane de euro şi altul dr 465 de milioane de euro la care se adaugă în parte egală contribuţia statului român, iar pentru Otopeni avem asigurat un credit de 320 de milioane de euro de la Banca Japoniei. Vom lucra numai în subteran. În mai puţin de un an ne vom apuca de zona de la suprafaţă”, a mai spus Udrişte.
Totodată în cadrul proiectului de construire a Magistralei 5 Drumul Taberei – Pantelimon, Secţiunea Râul Doamnei – Universitate, Tronsonul Râul Doamnei – Eroilor, se lansează Punctul de Informare Magistrala 5, menit să asigure un dialog transparent şi permanent cu locuitorii Capitalei. Cu o lungime totală de aproximativ şase kilometri, tronsonul va avea zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Acesta va acoperi, în principal, un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, a adăugat Udrişte.
„Am acordat o deosebită atenţie Punctului de Informare Magistrala 5, având în vedere că acesta asigura interacţiunea dintre una din cele mai importante construcţii edilitare din ultimii 20 de ani, la nivelul oraşului Bucureşti, şi beneficiarii acesteia, locuitorii săi. Acesta are ca obiectiv principal tratarea cu maximă rapiditate şi profesionalism a observaţiilor primite din partea publicului dar şi furnizarea de informaţii cu privire la detalii ale proiectului pe care cetăţenii doresc să le afle”, arată directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte.
Metroul bucureştean are pentru prima dată două echipamente performante cu ajutorul cărora se va lucra pentru realizarea tunelurilor cu o viteză de 20-30 metri pe zi, faţă de „recordul de patru metri pe zi”, iar, a declarat directorul general Metrorex, Gheorghe Udrişte.
„Avem pentru prima dată astfel de echipamente, recordul de viteză era altădată de patru metri pe zi, acum va fi de 20-30 metri pe zi, şantierul este cam la jumătate din cât este estimat să se realizeze. Incintele staţiilor sunt aproape gata. Ar mai fi la Eroilor unde este o lucrare amplă pentru că traversăm liniile 1 şi 3 şi râul Dâmboviţa”, a declarat vineri, într-o conferinţă organizată cu ocazia inaugurării şi sfinţirii echipamentelor, directorul general Metrorex, inginerul Gheorghe Udrişte.
El a spus că lucrările la tunele, vor începe în lunile septembrie-octombrie, iar spre sfârşitul anului lucrările s-ar putea apropia de final.