Staţiile de metrou, magnet pentru clădirile de birouri. Unde s-au înregistrat cele mai mari creşteri de trafic

Noile clădiri de birouri livrate anul trecut în Bucureşti au fost absorbite complet de piaţă, arată un raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE. Cele mai multe birouri noi sunt în nordul Capitalei, acolo unde traficul la staţiile de metrou a continunat să crească în ultimii ani. Iar noile livrări înseamnă alte câteva mii de angajaţi care vor folosi metroul pentru a ajunge la muncă. 
Andrada Ghira - Dum, 11 feb. 2018, 22:06
Staţiile de metrou, magnet pentru clădirile de birouri. Unde s-au înregistrat cele mai mari creşteri de trafic

În nordul Capitalei şi în zona Pipera s-a dezvoltat un ultimii ani un adevărat cartier cu clădiri de birouri. Staţiile de metrou Pipera şi Aurel Vlaicu au înregistrat în ultimii ani o creştere continuă. 

Cele mai active zone din punct de vedere al cererii de spaţii de birouri au fost zona de Nord (29%), Pipera (26%), Vest (16%), Central Business District – 15% şi Centru – 14%, mai arată datele CBRE. Cele mai multe cereri au venit din partea companiilor care activează în IT (48%), producţie industrială şi energie (16%) şi financiar– 11%.

De menţionat este şi faptul că anul trecut, circa 30% din cerere a venit din partea companiilor nou-intrate pe piaţă sau din partea celor care îşi extind operaţiunile pe plan local, cerere care a dus la crearea a 10.000 de noi locuri de muncă în birourile bucureştene. 

Trafic de călători în creştere la Aurel Vlaicu şi Pipera

Cel mai mare trafic pentru zona de nord a Bucureştiului s-a înregistrat la staţia de metrou Aurel Vlaicu. Aici au fost validate anul trecut aproape 7 milioane de titluri de călătorie, cu 6,5% mai multe decât în 2016 şi cu aproape 26% mai multe decât în 2014, arată datele Metrorex, furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET

Noi clădiri de birouri vor fi finalizate aici în 2019: prima clădire din proeictul Equilibrium de la Skanska şi cladirea C din Oregon Park, dezvoltat de Portland Trust. 

Şi la staţia de metrou Pipera au călătorit mai mulţi angajaţi. Aproape 6 milioane de titluri de călătorie au fost validate anul trecut, în creştere cu 6,4% faţă de 2016 şi cu 13% faţă de 2014. 

Angajaţii Amazon România se vor muta în sediul din Globalworth Campus. Prima clădire, cu o suprafaţă închiriabilă de 29.000 de mp, a fost finalizată, iar pentru acest an este preconizată finalizarea şi celei de-a doua clădiri. În total, proiectul care se află pe terenul de deasupra staţiei de metrou Pipera, va avea 88.000 de mp. 

La staţia de metrou Aviatorilor, traficul a scăzut uşor, cu 1,6% faţă de 2016  şi cu 2% faţă de 2014. În total, aici au fost validate anul trecut 4,7 milioane de titluri de călătorie. 

Evoluţia traficului de călători la cele trei staţii de metrou poate fi consulată în INFOGRAFICUL INTERACTIV de mai jos. 

 

Trafic metrou nordul Bucurestiului
Infogram

Grozăveşti, livrări record în 2018 

Traficul la staţia de metrou Grozăveşti a fost anul trecut în uşoară creştere, de sub 1%, însă nu se poate vorbi încă de o influenţă venită din partea corporatiştilor, şi asta pentru că prima clădire de birouri din zonă a fost livrată spre sfârşitul anului. Per total, în 2017 au fost validate 2,78 milioane de titluri de călătorie. 

Astfel, Forte Partners a livrat aici prima clădire din proeictul The Bridge, unde îşi au sediul BCR şi IBM, iar cea de-a doua, cu o suprafaţă de 20.000 de mp va fi livrată la sfârşitul acestui an. 

Tot anul acesta este programat pentru livrare proiectul austriecilor de la CA Immo – Orhideea Towers, care va aduce un plus de 37.000 de mp pe piaţă, dar şi proiectul Business Garden Bucharest al celor de la Vastint, cu 41.000 de mp. 

Unde se mai livrează noi birouri lângă metrou 

Noi clădiri de birouri vor fi livrate la staţiile de metrou din Capitală. La Politehnică, spre exemplu, Skanska va livra în trimestrul al treilea prima clădire de 22.000 de mp din Campus 6. Lângă birourile suedezilor, omul de afaceri român Ion Rădulea construieşte proiectul The Light, cu o suprafaţă de 21.000 de mp, ce urmează să fie livrată în trimestrul IV al acestui an. 

Tot în zonă se află şi cele cinci clădiri de birouri ale AFI Europe România, centrul comercial AFI Cotroceni, complexul studenţesc Leu şi Universitatea Politehnică. Peste 4 milioane de titluri de călătorie au fost validate la această staţie, cu aproape 5% mai multe decât în 2016.  

O a treia clădire va fi livrată de Vastint în cadrul proiectului de pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi, asta după ce în toamna anului trecut au fost livrate primele două clădiri, cu o suprafaţă de 32.000 de mp. În total, aici vor fi 100.000 de mp de noi spaţii de birouri, potrivite pentru peste 12.000 de angajaţi. La staţia de metrou Timpuri Noi au fost validate anul trecut aproape 4 milioane de cartele, în creştere cu 2,5% faţă de 2016. 

River Development, compania deţinută de Ion Rădulea, va finaliza anul acesta o clădire de 15.700 de mp, potrivită pentru 1.700 de angajaţi. În plus, anul acesta va începe construcţia celei de-a doua faze Sema Office II. 

Traficul la staţia de metrou Petrache Poenaru a crescut în 2017 cu 3,2%, cu 1,76 milioane de cartele validate. 

În total, peste 180 de milioane de validări au fost înregistrare de Metrorex anul trecut. 

Peste 16.000 de angajaţi în zona Expoziţiei în următorii doi ani

Dar, pe lângă clasicul nord, dezvoltatorii au pus însă ochii şi pe alte zone cu acces la metrou pentru construcţia de noi clădiri. Anul trecut s-au parafat mai multe tranzacţii cu terenuri în zona Bulvardului Expoziţiei din Capitală, acolo unde în următori doi-trei ani se vor construi noi clădiri de birouri, dar şi de apartamente. La cinci minute de mers pe jos de staţia de metrou 1 Mai. 

„Din analizele noastre, cererea se mută către zonele în care se livrează clădiri de birouri. Cel mai bun exemplu este ING Bank, care a deschis zona Expoziției/ Poligrafiei, unde a semnat apoi și PwC. Putem să estimăm că urmează o cerere record în zona Expoziției/ Poligrafiei, dat fiind faptul că aici sunt anunțate patru proiecte care vor atrage peste 16.000 de angajați până în 2020. Astfel, orasul se dezvolta in toate zonele de business”, explică Alina Calciu, head of advisory&transaction services, occupiers, office din cadrul CBRE.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/hectar (ha) în anul 2023, cel mai scăzut nivel fiind înregistrat în Regiunea Nord-Est, de 35.303 lei/ha, în timp......
Scade taxarea activităţilor independente şi creşte contribuţia la pilonul II de pensii, promite noul guvern
Scade taxarea activităţilor independente şi creşte contribuţia la pilonul II de pensii, promite noul guvern
Economica.net a citit programul de guvernare elaborat de PSD, PNL, UDMR, minorități. Iată marile promisiuni ale guvernului ...
Promisiunile noului guvern: a treisprezecea alocaţie pentru copii, bani europeni pentru 4.000 de tineri dacă se fac fermieri
Promisiunile noului guvern: a treisprezecea alocaţie pentru copii, bani europeni pentru 4.000 de tineri dacă se fac fermieri
Economica.net a citit programul de guvernare elaborat de PSD-PNL-UDMR-minorități. Iată planurile noului guvern în domeniul ...
Cele două camere ale Parlamentului și-au votat liderii, Ilie Bolojan la Camera Deputaților și Ciprian Șerban (PSD) la Senat
Cele două camere ale Parlamentului și-au votat liderii, Ilie Bolojan la Camera Deputaților și Ciprian Șerban (PSD) la ...
Noii membri ai Parlamentului se reunesc luni dimineață pentru alegerea președinților Camerei Deputaților și Senatului. ...