Potrivit Biroului naţional de statistică, producţia industrială a crescut uşor luna trecută până la 9,6% în ritm anual, după o creştere de 9,3% în luna aprilie. Cu toate acestea, este pentru a doua lună consecutiv în care producţia industrială înregistrează o creştere mai mică de 10%. De asemenea, cifrele oficiale sunt inferioare estimărilor analiştilor intervievaţi de Dow Jones care mizau pe o creştere a producţiei industriale de 9,9%.
Investiţiile de capital fix în zonele urbane din China au crescut cu 20,1% în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În primul trimestru aceste investiţii au înregistrat o creştere anuală de 20,9%, iar pe primele patru luni creşterea a fost de 20,2%. Aceste investiţii sunt responsabile pentru aproape jumătate din Produsul Intern Brut al Chinei şi profită de pe urma măsurilor guvernamentale de susţinere a activităţii economice, în special prin construcţia de infrastructuri.
În sfârşit, vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului gospodăriilor, au crescut luna trecută cu 13,8% în ritm anual, faţă de o creştere de 14,1% în luna aprilie şi un avans de 14,8% în primul trimestru. Vânzările cu amănuntul permit analiştilor să măsoare succesul eforturilor guvernamentale de a reorienta cea de-a doua economie a lumii spre consumul intern, în condiţiile în care în prezent economia chineză depinde în mare parte de investiţii şi exporturi.
Aceste date statistice sunt o ultimă dovadă că economia chineză încetineşte, un scenariu care ar putea să-i sperie pe investitori, care sunt deja îngrijoraţi de problemele financiare ale Europei, şi ar putea pune presiuni pe autorităţile de la Beijing să ia măsuri pentru a susţine creşterea economică.
Banca Poporului din China (PBOC) – Banca centrală a Chinei – a decis joi, în mod surprinzător, să reducă dobânda de bază cu 0,25 puncte, aceasta fiind prima decizie de reducere a costului creditului adoptată după luna decembrie 2008, în încercarea de a opri încetinirea economiei.