Primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat, vineri, pentru News.ro, că prin regulamentul staţiunii Mamaia se reduce cu 66 la sută numărul autorizaţiilor pentru comerţul ambulant, dispare minicarul de pe promenadă, iar muzica nu va mai deranja turiştii.
„Promenada va fi redată turiştilor şi constănţenilor. Vor dispărea poneii, sutele de biciclete, triciclete, minicar, maxicar, tot felul de tarabe şi muzica prea puternică pe alocuri. Astfel, autorizaţiile pentru comerţ ambulant se vor reduce cu 66 la sută, iar tonetele de legume-fructe, standurile de ochelari şi altele asemenea cu 33 la sută. Staţiunea Mamaia nu se va transforma dintr-o staţiune vie într-una surdo-mută, dar ne-am propus să aşezăm lucrurile în respect unii faţă de ceilalţi. Beach-barurile să aibă boxele îndreptate înspre mare, nu înspre promenadă, terasele să aibă boxele întoarse înspre incintă, nu înspre promenadă, nivelul decibelilor să fie în acord cu legea. Amenajările trebuie să cunoască o creştere din punctul de vedere al calităţii, nu vor mai fi permise flori artificiale, mobilier stradal kitsch, toate detaliile trebuie să fie calitative şi trebuie să fie la nivelul staţiunii Mamaia, adică de top”, a afirmat Decebal Făgădău.
Operatorii economici din Mamaia şi Satul de Vacanţă trebuie să folosească doar mobilierul stradal agreat de Primărie, în caz contrar el urmând a fi dezafectat, să asigure spălarea, vopsirea şi repararea mobilierului folosit ori de câte ori este necesar pentru a menţine aspectul estetic, să înlocuiască mobilierul stradal când se degradează.
De asemenea, agenţii economici nu au voie să vândă decât produsele aprobate prin autorizaţia de funcţionare, să nu aducă prejudicii mediului înconjurător, să nu subînchirieze amplasamentul şi să nu cesioneze autorizaţia de funcţionare. Alte obligaţii se referă la păstrarea şi asigurarea curăţeniei la locul de vânzare şi la faptul că nu trebuie deteriorat asfaltul în zona respectivă, în caz contrar problemele urmând să fie remediate integral pe cheltuiala agentului economic.
Astfel, conform proiectului de regulament, vânzarea produselor nealimentare se va face doar în târgurile şi bazarurile special amenajate, în zonele pietonale din Satul de Vacanţă fiind interzis comerţul de mic detaliu şi comerţul de întâmpinare cu produse nealimentare (articole de plajă, jucării), precum şi cu produse alimentare (legume, fructe). De asemenea, sunt interzise lansarea de lampioane în Satul de Vacanţă şi organizarea de jocuri de artificii.
Decebal Făgădău a precizat că acest regulament realizează un echilibru între interesele diferite ale hotelierului, proprietarului de restaurant şi deţinătorului de beach-bar, totul pentru binele turistului.
„Regulamentul aşază în echilibru interesul diferit al fiecărui om de afaceri din Mamaia şi din Satul de Vacanţă. Hotelierul are un interes, proprietarul de restaurant altul, deţinătorul de beach-bar altul, or, dacă ne uităm la ce separă aceste interese, uităm că regulamentul trebuie să servească cel mai mult turistului. Turistul este în mijlocul interesului nostru de a elabora acest regulament, pentru că municipalitatea a înţeles că prin dialog poate conserva ceea ce este bun, poate repara ceea ce nu funcţionează tocmai bine şi că triunghiul turist-agent economic în relaţia cu turistul şi administraţie publică locală poate face ca lucrurile să evolueze”, a spus primarul interimar al Constanţei.
Decebal Făgădău a menţionat că acest regulament şi cel de amplasare a teraselor vor fi aprobate într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa în luna aprilie, urmând să intre în vigoare din 1 mai.
Regulamentul staţiunii Mamaia a fost dezbătut, în ultimele săptămâni, de reprezentanţii municipalităţii împreună cu agenţii economici din Mamaia şi Satul de Vacanţă.