Stațiunile din Spania se pregătesc pentru o adevărată invazie a turiștilor germani în perioada Paștelui catolic
În vreme ce Germania consemnează pe teritoriul său debutul unul al treilea val de infectări, Institutul Robert Koch a anunţat recent că Mallorca şi alte patru regiuni spaniole, printre care Valencia, nu mai sunt considerate zone cu risc.
Decizia a dat naştere unei cascade de oferte ale companiilor aeriene spre aceste destinaţii de vacanţă.
Compania Ryanair a anunţat marţi, într-un comunicat, că prevede 200 de zboruri suplimentare, adică ‘o creştere de aproape 40.000 de locuri pe 22 de linii diferite din 28 martie până la mijlocul lui aprilie’, cu plecare din Koln, Berlin sau Frankfurt spre Palma de Mallorca ori Alicante, spre exemplu.
La rândul său, turoperatorul TUI a dublat pentru Paşte numărul de zboruri (peste 3.000 de curse tur-retur) având ca destinaţie Mallorca, principala insulă a arhipelagului Baleare, considerată al 17-lea land german, într-atât de numeroşi sunt turiştii germani.
Şi Lufthansa anunţase că a ‘dublat numărul de zboruri pentru perioada Paştelui’, programând chiar de trei ori mai multe curse între Frankfurt şi Mallorca.
Luni, guvernul cancelarului Angela Merkel a făcut apel către germani să evite deplasările ‘neesenţiale’, mai ales în perioada Paştelui.
Autorităţile sanitare germane anticipează pentru săptămânile următoare un important al treilea val provocat de varianta britanică a coronavirusului, în timp ce guvernul a început să relaxeze unele restricţii.
În Spania, unde săptămâna Paştelui provoacă în mod obişnuit deplasări masive în special spre litoral şi insule, autorităţile au decis să interzică astfel de călătorii între regiuni, pentru a împiedica o nouă creştere a infectărilor, aşa cum s-a întâmplat după sărbătorile de sfârşit de an.
În schimb, turiştii străini vor putea continua să sosească cu avionul pe aeroporturile din ţară, cu condiţia să prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.
Vestea acestui boom al rezervărilor în Germania a suscitat o oarecare iritare pe reţelele sociale printre locuitorii din Baleare, nemulţumiţi de aceste sosiri în vreme ce ei înşişi vor fi supuşi unor restricţii, cum ar fi aceea ca la o masă dintr-un restaurant sau bar să nu se aşeze mai mult de patru persoane.
„Văd că mulţi oameni spun că turiştii vor putea să facă ceea ce nu pot face rezidenţii. Nu este adevărat. Vizitatorii insulelor Baleare au obligaţia să respecte aceleaşi reguli ca şi rezidenţii”, a comentat pe Twitter consiliera pentru sănătate a guvernului regional din Baleare, Marga Frontera.
În primăvara lui 2020, când Spania, lovită în plin de pandemie, se afla în lockdown strict, germanii proprietari de case de vacanţă pe Mallorca s-au plâns că nu puteau ajunge pe insulă, spre uluirea unei mari părţi a populaţiei.
În vara trecută, când restricţiile au cunoscut o oarecare relaxare, germanii s-au precipitat spre Mallorca.
Scenele de petrecere, cu berile în mână, fără măşti şi fără măsuri de distanţare, au provocat furia autorităţilor germane, iar cele spaniole au ordonat rapid închiderea acestor baruri.