Staţiunile din sudul litoralului, concurent serios pentru Mamaia. Cu ce vin nou staţiunile

Vânzările de sejururi în staţiunile din sudul litoralului cresc de la an la an cu circa 10%. La polul opus, Mamaia, principala atracţie, stagnează. Iar proprietarii de hoteluri din Venus sau Eforie, investesc activ în unităţi şi în parcuri de distracţie pentru atragerea turiştilor. 
Andrada Ghira - joi, 02 iul. 2015, 21:01
Staţiunile din sudul litoralului, concurent serios pentru Mamaia. Cu ce vin nou staţiunile

Principal centru de atracție pentru distracție, stațiunea Mamaia a eclipsat în ultimii ani stațiunile cu nume de planetă din sudul litoralului. Chiar și așa, cei în căutare de liniște, dar și prețuri mai mici, au de unde alege când vine vorba de cazare la Eforie Nord, Neptun sau Venus.

Pe lângă hotelurile, ce-i drept vechi, dar renovate, au apărut și atracții turistice pentru petrecerea timpului liber, altfel decât doar la plajă. Herghelia Mangalia s-a redeschis pentru public acum două veri, iar de anul acesta turiștii pot alege o zi de distracție la recentul deschis aqua-park din Eforie Nord sau la parcul de avenură Paradis Land din Neptun. Iar cei în căutare de ceva deosebit, pot alege o cină romantică în vie sau o plimbare plină de adrenalină în largul mării cu velierul.

Aurelian Marin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) spune că în ultimii ani, vânzările de pachete turistice în stațiunile din sudul litoralului au crescut constant cu 8-10% anual, în timp ce vânzările pentru Mamaia înregistrează creșteri de cel mult 2%.

Unde te distrezi în sudul Litoralului

Încă din luna martie a acestui an a fost deschis parcul de aventură Paradis Land din Neptun. Un concept de parc care se potriveşte mai mult pentru staţiunile de la munte a fost adus şi pe litoral: tiroliene, 14 trasee cu diferite grade de dificultate, cu biciclete în copaci, buşteni legaţi cu frânghii, dar şi un perete pentru căţărări. Cei mici vor fi cu siguranţă cei mai încântaţi, în timp ce adulţii se vor uita cu puţină panică la traseu. Dar doar la început. De la deschidere şi până aproape de sfârşitul lunii iunie, peste 11.000 de aventurieri s-au căţărat prin copaci şi s-au dat cu tiroliana.

Aurelian Marin, care este partener în această investiţie, spune că se aşteaptă la circa 50.000 de vizitatori pentru acest an. Investiţia în parcul care se întinde pe două hectare, luate în concesiune, a fost de 350.000 de euro. Dar antreprenorii nu vor să se oprească aici. Ar mai avea nevoie de încă cinci hectare pentru extinderea parcului cu alte activităţi precum airsoft, tubing, paintball şi chiar un mini-teren de golf. Intenţia este de a le oferi turiştilor posibilitatea de a petrece o zi întreagă în cadrul parcului de aventură.

Cina romantică în vie

Anne Marie Rosemberg, care se trage dintr-o familie cu vechime în producția de șampanie, a venit tocmai din Franța, și-a cumpărat o podgorie în ruină la 23 August și a pus-o pe picioare. Deși nu produce vin în cantități industriale, din teascuri iese vin cât pentru 20.000 de sticle. Dacă vă planificați un concediu în sudul litoralului, nu ratați o cină în vie, la lumina lunii, în acordurile greierilor. 

Senzații tari pe velier

Întinși pe șezlong în plin soare, cu siguranță ați admirat ambarcațiunile din larg. Ei bine, puteți schimba locul și să vă bucurați și de o plimbare cu velierul. Ambarcaţiunile se închiriază din Marina Limanu. Arcturus Yachts oferă prețuri în funcție de numărul de persoane, dar și de serviciile alese. Spre exemplu, închirierea unei ambarcaţiuni pentru trei-cinci ore, costă 200 de euro, la care se adaugă 70 de euro pentru skipper. Asta înseamnă 150 de lei/persoană. Tariful se dublează dacă alegeţi să petreceţi o zi întreagă, dar şi o noapte la bordul ambarcaţiunii. 

Primul aquapark din sudul Litoralului

Circa două milioane de euro au fost investite într-un aquapark din Eforie Nord, care are o capacitate de 3.300 de locuri. Pentru 35 de lei/adult și 25 de lei/copil, puteți petrece nouă ore la piscine, la barul de la piscină, pe tobogane, la restaurante, sau pur și simplu pe sezlong.

Hoteluri vechi, haine noi. Sau turquoise

Cel mai nou hotel care se deschide în sudul litoralului este Turquoise, o investiție de circa 2,5 milioane de euro a unui om de afaceri local, Omer Evren, care deține firme cu activităţi în mai multe domenii. Cea mai cunoscută este firma de transport TranEvren. Omul de afaceri a cumpărat fostul hotel de două stele Silvia în urmă cu câțiva ani, iar din această vară își așteaptă oaspeții cu un concept diferit, la patru stele. 

Hotelul are 118 camere, iar primii turiști și-au făcut check-in chiar înainte de marea lansare. Reprezentanții hotelului spun că pentru acest prim sezon de operare se așteaptă la un grad de ocupare de 60% pentru lunile iulie și august. Și mai optimiști sunt pentru sezonul de anul viitor, când hotelul ar urma să fie plin în proporție de 90%. În plus, hotelierul se află în discuții cu două sindicate, unul din învățământ, și altul din sport pentru ca angajații să-și petreacă vacanțele la Venus. Un imbold dat turiștilor sunt și voucherele de vacanță, care trebuie cheltuite în România.

Investiţii pentru o sală de evenimente la hotelul lui Niculae din Venus

La câţiva metri de Turquoise, hotelul Inter, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, are un grad de ocupare de 60%. Redeschis în vara lui 2013, hotelul lui Niculae înregistrează creşteri de la an la an în ceea ce priveşte vânzările. „Anul 2014 a fost dezamăgitor din cauza vremii. Dar pot să vă spun că ne-au crescut rezervările. Spre exemplu, anul trecut de 1 mai aveam un grad de ocupare de 60%, iar anul acesta, pentru aceeaşi perioadă, gradul de ocupare a ajuns la 90%”,a declarant Răzvan Ciulacu, marketing manager al hotelului. În lunile iulie, august, hotelul înregistrează un grad de ocupare de 90%.

Cerere există şi pe partea de evenimente, fie ele corporate sau nunţi. Şi segmentul SPA este căutat de turişti. Dar pentru că SPA-ul hotelului este mic, şi pentru că nu are o sală pentru evenimente, firma lui Niculae vrea să înceapă la sfârşitul sezonului lucrările pentru amenajarea acestor două componente. Este vorba de investiţii de circa 2-3 milioane de euro. 20% din turiştii care se cazează la Inter sunt străini din Canada, care preferă sejururile în lunile mai şi septembrie, şi vin în mare parte prin intermediul platformei de rezervări Booking.com.

Un alt hotel care a stat în paragină, dar care a prins viaţă este fostul Zamfira, tot din Venus. Numele i-a fost schimbat în Ammon şi a fost deschis în vara anului trecut timp de o lună şi jumătate. Hotelul are în total 98 de camere, iar majoritatea turiştilor care vin apelează la Booking.com: români, belgieni, polonezi.

Departe de zgomotul staţiunilor, hotelul Lacul Racilor din staţiunea 23 august, deschis în urmă cu patru ani, vine din această vară cu o noutate pentru turişti: aici va fi deschis un centru de sănătate Naturalissim, care va funcţiona şi pe timp de iarnă. Cei care au probleme cu greutatea, sau vor pur şi simplu să schimbe ceva în alimentaţie, vor beneficia de pachete special concepute pentru ei cu ajutorul unor medici specialişti. De asemenea, pe tot parcursul sejurului vor fi organizate programe de informare, consultaţii de nutriţie, SPA, băi. 

Şi omul de afaceri Nicolae Bucovală, proprietarul complexului hotelier Steaua de Mare vrea să extindă perioada de cazare a turiştilor printr-un centru de tratamente care va fi deschis luna aceasta. Anul viitor, se va deschide publicului şi hotelul Meduza, care va fi clasificat la patru stele. Bucovală a introdus de anul trecut sistemul de all-inclusive la celelalte două hoteluri, Delfinul şi Meduza.

3.000 de români au fost atraşi de conceptul de proprietate periodică

Din depărtare se văd turnurile hotelurilor din staţiunea Olimp, o parte din ele închise circuitului turistic. Dacă proprietarii au lăsat hotelurile în paragină, un investitor turc a ales să-şi plaseze banii într-o construcţie nouă, care aduce pe piaţa din România conceptul de proprietate periodică.

Primele trei tronsoane, cu un total de 540 de apartamente au fost deja finalizate. Zeci de muncitori mai lucrează acum la finisaje, care trebuie terminate repejor, repejor. Şi asta pentru că de la jumătatea acestei luni vor fi cazaţi primii turişti care au plătit până la 10.000 de euro pentru o cameră, timp de o săptămână, pe viaţă. Reprezentanţii companiei spun că 3.000 de persoane au devenit proprietari periodici. Investiţia în întregul proiect Blaxy Resort, care va mai cuprinde în total 900 de camere, dar şi un hotel, a fost anunţată anul trecut: 90 de milioane de euro. Reprezentanţii companiei spun că după terminarea sezonului estival se va trece la construcţia celei de-a doua faze. În plus, plaja care va deservi complexul a intrat sub monitorizare Blue Flag. 

În România, hotelul Vega de cinci stele din Mamaia, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, are singura plajă din România certificată Blue Flag.

CITEŞTE ŞI Apartamentul din România cu 36 de proprietari: Sute de oameni au cumpărat câte o săptămână pe an, dar pe viaţă


A
sociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a lansat anul trecut ideea de brand Litoralul Verde, o marcă prin care agenţiile din asociaţie doresc să susţină staţiunile din sudul Litoralului. Zona staţiunilor Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costineşti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche atrage anual circa 70% din turiştii care vizitează staţiunile de la malul mării prin agenţii de turism.

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...