Statul a dat drumul la amenzi fiscale. Record istoric pentru încasările din sancțiuni pe Codul de procedură fiscală. Sumele din valorificarea confiscărilor au scăzut
Statul român a încasat aproape 1,3 miliarde de lei anul trecut din amenzi și penalități aplicate în baza Codului de procedură fiscală și, respectiv, valorificarea bunurilor confiscate de la cei care au încălcat legea. Informația a fost oferită de secretarul de stat Nini Săpunaru în urma unei interpelări formulate de deputatul PNL Cristina Agnes-Vecerdi. Este cea mai mare valoare a încasărilor din perioada 2019-2023, după cum reiese din datele transmise deputatului de Ministerul Finanțelor și un record al tuturor timpurilor, conform analizei Economica.
Veniturile din amenzi și alte sancțiuni au cea mai mare pondere în total și au ajuns la 829 de milioane de lei, cu 52% mai mult decât în 2022. În 2021 veniturile la acest capitol au fost de 545 de milioane de lei, în 2020 de 321 de milioane de lei, iar în 2019 de 438 de milioane de lei, iar în 2021, singurul comparabil, de 802 milioane de lei.
Pe de altă parte, veniturile din valorificarea bunurilor confiscate au scăzut la 71 de milioane de lei, de la 81 de milioane de lei în 2022.
Ce a întrebat deputatul Cristina Agnes-Vecerdi
În temeiul Legii nr.207 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedură fiscală, organele fiscale competente pot aplica sancțiuni contravenționale pentru anumite încălcări ale prevederilor legale, inclusiv pentru fraudă fiscală. Potrivit aceleiași legii, sumele încasate din abateri contravenționale se fac venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, după caz. De asemenea, sumele confiscate, precum şi cele realizate din valorificarea bunurilor confiscate, mai puţin cheltuielile impuse de ducerea la îndeplinire şi de valorificare, se fac venit la bugetul de stat sau bugetele locale, după caz. În vederea realizării unor evaluării și al redactării unor intervenții legislative, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:
– Veniturile încasate la bugetul de stat, în fiecare dintre anii 2019-2023, din sancțiuni contravenționale aplicate în temeiul Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală?
– Veniturile încasate la bugetul de stat, în fiecare dintre anii 2019-2023, din sume confiscate, precum şi din valorificarea bunurilor confiscate, în temeiul Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală?