Statul a finanţat 44.000 de soluţii alternative de încălzire instalate în locuinţele românilor. Ghidul pentru panouri fotovoltaice tot nu e gata
În perioada 2010-2018, AFM a finanţat instalarea a 44.547 de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă şi de echipamente care să înlocuiască sistemele clasice. Cifra apare într-o prezentare susţinută de Cornel Brezuică, preşedinte al AFM, la o masă rotundă pe tema finanţării eficienţei energetice, organizată de Comisia Europeană, Guvern şi ANRE.
Oficialul AFM a arătat că în această perioadă au fost finanţate panouri solare cu o capacitate însumată de 50.000 KW şi pompe de cădură cu o putere totală de 12.000 kW.
În total, finanţarea acordată de stat, prin AFM, s-a ridicat la 44,3 milioane de euro.
Programul guvernamental „Casa Verde”, prin care AFM finanţează persoanele fizice, presupune acordarea a până la 6.000 de lei pentru instalarea de panouri solare şi până la 8.000 de lei pentru instalarea de pompe de căldură în locuinţe. Se finanţează achiziţia echipamentelor, cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului şi TVA.
Programul de finanţare a panourilor fotovoltaice este întârziat
Un alt program de finanţare, aşteptat de opinia publică şi care va fi derulat tot de AFM, este cel prin care persoanele fizice care îşi instalează sisteme fotovoltaice cu o putere de 3 KW vor primi 20.000 de lei de la stat. Ghidul de Finanţare a fost deja lansat în dezbatere publică şi, după discuţii, a apărut necesitatea modificării lui, pentru a putea uşura procedurile. Ministerul Mediului a spus initial că ghidul va fi aprobat la 15 octombrie, apoi a fost avansat sfârşitul lunii octombrie, dar şi acesta a fost depăşit.