Statul a oferit propriilor angajaţi vouchere de vacanţă de 202 mil. euro în prima jumătate a anului
Alin Burcea spune că voucherele au susținut major în acest an turismul intern, dar domeniul are nevoie și de incoming, altfel piața riscă să stagneze la nivelul actual, dacă statul va putea să acorde și la anul vouchere de turism. De altfel, Paralela 45 a ajuns la o valoare de 800.000 de euro vouchere de vacanţă pentru proprii clienţi.
„E cert faptul că voucherele au revitalizat turismul intern. Dincolo de turiști și de cheltuielile lor, se investește, se tranzacționează hoteluri, lucrurile se mișcă, dar nu aș miza exclusiv pe vouchere. Nu se știe niciodată și avem deja un deficit bugetar foarte mare”, spune Alin Burcea.
Problema, susține acesta, constă în faptul că ministerul nu are o viziune clară asupra importanței incomingului, a turiștilor străini, cu putere de cumpărare mai mare decât cea a românilor, în dezvoltarea turismului.
Anii trecuți, când Turcia a avut probleme și a pierdut turiștii ruși, statul a reacționat imediat și oferea agențiilor de turism câte 6.000 de dolari pentru fiecare avion cu turiști străini care ateriza în țară.
„La noi nu există astfel de obiceiuri. Am încercat degeaba să explicăm acest lucru. Sunt diferite forme de a face incoming-ul atractiv pentru agențiile de turism. Atâta vreme cât doar 50 de agenții din peste 1.000 fac incoming, nu avem nicio șansă. În plus, la minister oamenii se schimbă atât de des că de câte ori mergem să vorbim cu dânșii propunerile noastre par noi, deși nu sunt. Se tot repetă de câțiva ani”, explică Burcea.
De altfel, din păcate, România înregistrează cei mai puţini turişti străini dintre ţările din regiune.
Potrivit lui Burcea, achiziția și plata online au ajuns la 15% din volumul de vânzări al agenției. Paralela 45 a încheiat 2018 cu un volum de 60 de milioane de euro și estimează că anul acesta va ajunge la 70 de milioane de euro.
Statisticile turoperatorului arată că turiștii care cumpără online sunt persoane active, cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, locuitori în urban în proporție de 75%, care preferă, preponderent, vacanțe de peste 750 de euro/persoană.
În fine, CEO-ul şi fondatorul agenţiei de turism Paralela 45 recomandă celor interesaţi să urmărească ofertele last minute din Antalya.
„După un 2018 excelent, cu 14 milioane de turiști în Antalya, turcii au majorat prețurile și cu 80%. Evident, numărul de turiști a scăzut, și, ca de obicei, s-au mișcat rapid și au apărut oferte last minute excelente”, susține Alin Burcea.