Statul a vândut cu 72 mil. euro pachetul de 15% din acţiunile Transgaz
„Preţul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe acţiune, ceea ce ne permite să încasăm 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizări pe care le vom avea în acest mod”, a afirmat Constantin Niţă, citat de Mediafax.
Cel mai probabil preţ, estimat ieri de brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET, era plasat între 180 şi 190 de lei / acţiune Transgaz (TGN), majoritatea opiniilor preferând variantele mai ieftine.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a mai spus că această ofertă publică secundară este un succes şi „un bun început” pentru alte listări ale pachetelor minoritare din companiile de stat.
„Aşa cum anticipam, aseară s-a finalizat subscrierea la oferta noastră la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem mulţumiţi de listare, este un success. Este un început bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat şi pentru piaţa de capital. Să fie clar pentru toţi cei care îmi tot găsesc tot felul de chichiţe, vor mai urma privatizări”, a mai spus Niţă.
Oferta a fost suprasubscrisă pe toate cele trei tranşe, iar investitorii străini au cumpărat 70% din titlurile scoase la vânzare.
Micii investitori, care au avut alocat un pachet de 7% din titlurile scoase la vânzare, au cumpărat cu un discount de 3-5%, la 173,63 lei şi respectiv la 170,05 lei, în funcţie de zilele în care au subscris (discountul maxim a fost aplicat subscrierilor din primele trei zile).
Tranşa investitorilor mici a fost suprasubscrisă de 3,5 ori. „Lead managerul“ ofertei a comunicat un indice de alocare a acţiunilor, ca urmare a suprasubscrierii de 0,2882, adică un grad de suprasubscriere de 346,9%. Investitorii vor primi o acţiuni pentru fiecare 3,5 acţiuni subscrise.
Pachetul de 8% destinat pentru investitorii de retail (numiţi, oficial, „mari“), care au subscris minim 1.001 acţiuni, a fost adjudecat la preţul de 179 lei, stabilit pentru tranşa investitorilor instituţionali.
Subscrierile pe această tranşă au depăşit de 2,5 ori numărul de titluri alocat. Indice le de alocare este de 0,3897.
În total, investitorii de retail gradul de subscriere a fost de 299%.
Oferta a fost lansată la un preţ minim de 171 lei/titlu şi unul maxim de 230 lei/titlu, astfel că statul putea încasa între aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) şi 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.
Oferta a fost intermediată de Raiffeisen Capital &Investment, Wood & Company Financial Services (Cehia) şi BT Securities
„Nu cred că s-a gândit cineva că 230 lei este un preţ realist. Un pachet atât de mare faţă de lichitatea zilnică nu putea fi vândut cu primă (peste preţul din piaţă, n.r), ci cu discount”, a afirmat Dana Mirela Ionescu, preşedinte – director general al Raiffeisen Capital &Investment.
La o cupă de şampanie:
James Stewart, vice preşedinte Trezorerie şi Pieţe de capital Raiffeisen Bank Romania:
„Acum, când Polonia a finalizat privatizarea activelor sale, România are toate premisele să devină următoarea poveste de succes în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital”.
Bogdan Câmpianu, director Piețe de Capital Raiffeisen Capital & Investment:
„Metoda de determinare a prețului, respectiv bookbuilding, pe care am ales-o pentru tranșa investitorilor instituționali, este utilizată aproape exclusiv la nivel internațional și este folosită de alte țări din Europa Centrală și de Est în cadrul proceselor de privatizare. Stimulentul investitorilor de retail (…) reprezintă un progres menit să determine lărgirea bazei de investitori”.
Ioan Rusu, Director General Transgaz:
„Investitorii înţeleg potențialul Transgaz într-o piață în care gazele naturale și infrastructura de transport a acestora sunt critice pentru sănătatea și securitatea mediului economic în ansamblul său”.
Jaroslow Derylo, director Wood & Company Financial Services:
„Suntem onorați să fi participat (…), baza noastră de clienți internaționali activi în oferte publice din Europa Centrală și de Est a contribuit la succesul ofertei publice secundare și, astfel, acesta va pava calea pentru derularea programului de privatizări”
Narcisa Oprea, partener, Schoenherr România:
„Între elementele de noutate se numără metoda de determinare a prețului, metoda de alocare, posibilitatea de realocare între tranșe, structurarea tranșelor”
Rareș Nilaș, director general BT Securities:
„Oferta secundară Transgaz are o importanţă crucială pentru statul român, pentru companie, dar și pentru piața de capital, în ansamblu. Prin configurarea sa, oferta răspunde intereselor statului român, ale emitentului și, nu în ultimul rând, ale investitorilor.”
Lucian Anghel, președinte Bursa de Valori Bucureşti:
„Totuși, cred că efectele pozitive le vom simți mai bine odată cu următoarele oferte – sper ca acestea vor descătușa energiile latente de pe piața locală de capital și vor reda încrederea că Bursa de Valori este
o alternativă viabilă de finanțare”.