Statul ar putea pune acciză pe suc şi ciocolată

Economica.net
18 05. 2017
pahar_suc_1111_55088800_28185600

În două luni, în circuitul parlamentar ar putea intra un proiect de act normativ prin care se va introduce o acciză pe produsele cu conţinut mare de zahăr, printre care băuturile răcoritoare, ciocolata sau alte dulciuri. Banii strânşi, de ordinul miliardului de lei numai dacă luăm în calcul băuturile răcoritoare, ar trebui să ajungă la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. Printre iniţiatorii propunerii se numără Asociaţia Colegiul Pacienților din România, un ONG care apără drepturilor bolnavilor din România şi preluată de către deputatul PSD Costel Lupaşcu. „Acum proiectul este în stadiu de propunere de draft. Trebuie să discutăm şi cu Ministerul Economiei şi producătorii alimentelor afectate. De asemenea, domnul Costel Lupaşcu a promis că ne va ajuta pentru a avea discuţii şi cu Ministerul de Finanţe. Cred că în următoarele două luni să avem un proiect supus dezbaterii pentru că avem susţinere şi din partea mediului politic şi din partea medicilor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Cristian Sas, preşedintele Asociaţiei Colegiul Pacienților.

Exemplu de calcul: colectarea a 1,2 miliarde de lei pe an din accizarea băuturilor răcoritoare

Potrivit lui Sas, iniţiativa a pornit de la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care sugerează statelor să ia măsuri, inclusiv fiscale, pentru a reduce consumul de zahăr în rândul populaţiei şi mai ales în rândul copiilor. „În propunerea pe care am făcut-o ne-am inspirat din Marea Britanie unde Jamie Oliver s-a luptat foarte mult pentru introducerea unei taxe şi a reuşit”, a mai spus Sas care a realizat şi o simulare a încasărilor la bugetul CNAS.

Astfel, dacă s-ar aplica o acciză de 80 de bani pe litrul de băuturi răcoritoare, la un consum mediu anual de 1,6 miliarde de litri cât este acum în România, CNAS ar putea câştiga în jur de 1,2 miliarde de lei anual. „Suma ar fi de aproape două ori mai mare decât a alocat anul acesta CNAS pentru decontarea analizelor, RMN-urilor, CT-urilor etc. În câteva luni de la aplicarea acestei legi, românii nu ar mai fi nevoiţi să stea la cozi pentru a-şi face analizele”, crede Sas.

„În mod sigur şi ciocolata, şi dulciurile în general vor fi supuse acestei taxări, pentru că principalele victime ale consumului excesiv de zahăr sunt copiii. În cazul acestora, zahărul creează un ţesut adipos greu de eliminat chiar şi la vârsta adultă”, mai spune preşedintele ONG-ului.

Mai multe variante de lucru

Una dintre variantele luate în calcul este aceea ca valoarea accizei să fie diferenţiată în funcţie de cantitatea de zahăr raportată la 100 de grame de produs. „Am studiat diverse grile din alte state. În final, cred că se va alege varianta cel mai uşor de gestionat”, mai spune Sas, potrivit căruia aceasta acciza nu ar trebui să fie împovărătoare pentru industria producătoare de dulciuri şi băuturi răcoritoare.

În Marea Britanie, spre exemplu, se va introduce anul viitor o taxă aplicabilă băuturilor răcoritoare care conţin peste 5 grame de zahăr la 100 ml sau 8 grame de zahăr la 100 ml. Banii vor fi investiţi în promovarea sportului în şcoli şi combaterea obezităţii în rândul copiilor. 

Potrivit OMS, datele au arătat că o taxă de 20% aplicată la răcoritoare poate duce la o reducere a consumului acestor băuturi cu aproximativ 20%, contibuind astfel la prevenţia obezităţii şi a diabetului.