Statul face o firmă pentru promovarea mărfurilor româneşti în fosta Uniune Sovietică

Economica.net
10 10. 2012
soviet_83950300

„Urmeaza a se  infiinta o societate comerciala cu capital integral de stat care  sa asigure intermedierea accesului pe pietele emergente, in conditii concurentiale si competitive, în conformitate cu reglementările interne  şi cele ale Uniunii Europene, a produselor romanesti” se arată în nota de fundamentare a unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Economiei.

Din informaţiile care apar în proiect, pare a fi vorba despre un fel de casă de comerţ prin care companiile româneşti să-şi vândă produsele în spaţiul ex-sovietic.

„Societatea comerciala ce se va infiinta va efectua demersurile necesare in vederea  asigurarii unei politici statale unitare de acces pe pietele comerciale nou create” se arată în nota de fundamentare. Care sunt pieţele comerciale nou-create? Se arată tot în nota de fundamentare: „Rusia, Belarus si Kazahstan au pus bazele unei uniuni economice, vamale, inca de la nivelul anului 2010, si care urmeaza  sa devina in curand o piata comuna, emergenta pietei unice europene. La nivelul lunii august 2012, Federatia Rusa a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului – OMC, ceea ce creeaza premisele deschiderii unor noi piete de  desfacere pentru produsele romanesti, cu directa influenta asupra balantei valutare si  asupra bugetului de stat”.

Întrebat la finalul şedinţei de guvern de azi dacă această ordonanţă se referă la Oltchim, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a arătat că prevederile din actul normativ se referă la foarte multe societăţi, nu doar la combinatul din Râmnicu-Vâlcea.

El a adăugat că actul normativ poate ajuta Oltchim şi multe alte societăţi, prin deschiderea pieţei din Rusia, care a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Întrebat de ce societăţile respective nu ar putea vinde direct produsele în străinătate, oficialul guvernamental a răspuns: „Pentru că, probabil, o societate cu capital integral de stat poate negocia şi intermedia altfel cu alte societăţi din Federaţia Rusă”.

De ce e nevoie de o casă de comerţ de stat?

Oficialii spun că firmele româneşti, în special cele de stat, nu sunt capabile, din cauza situaţiei economice proaste, să-şi vândă singure marfa în spaţiul ex-sovietic. „Avand in vedere ca unele societati comerciale cu capital majoritar sau integral de stat se afla in dificultate ca urmare a cuantumului mare al datoriilor catre bugetul de stat, catre furnizorii de utilitati sau urmare a restrangerii pietei produselor oferite se impune luarea unor masuri pentru eficientizarea activitatii acestora.

Mediul economic national, si in special societatile comerciale cu capital de stat, se confrunta cu efectele crizei economice prelungite, constatandu-se o diminuare accentuata a accesului pe pietele traditionale de desfacere, cu efecte imediate asupra rezultatelor economice si financiare” scrie în nota de fundamentare.

Ştirea se actualizează