În mai 2014, statul francez a preluat o participaţie de 14% la PSA Peugeot-Citroen, al doilea producător auto din Europa, în cadrul unei majorări de capital în valoare de trei miliarde de euro destinată finanţării extinderii PSA pe pieţele externe. În cadrul acestei operaţiuni firma chineză Dongfeng Motor a preluat şi ea o participaţie de 14% la PSA în timp ce participaţia familiei Peugeot s-a diminuat tot până la 14%.
Deşi statul va obţine un profit de aproximativ 600 milioane de euro (670 milioane de dolari) dacă îşi vinde participaţia acum, în mai ar fi avut oportunitate de a încheia o tranzacţie mai bună, deoarece atunci acţiunile PSA înregistrau cel mai ridicat nivel din ultimii aproape patru ani. De atunci, scandalul emisiilor cu care se confruntă Volkswagen şi turbulenţele de pe pieţele financiare au dus la scăderea acţiunilor companiilor auto. Din 27 mai titlurile Peugeot au înregistrat un declin de 35%.
‘Această perioadă nu este clar adecvată pentru vânzarea acţiunilor Peugeot. Companiile auto au înregistrat scăderi semnificative pe burse din cauza scandalului emisiilor şi a temerilor privind evoluţia economiei mondiale, astfel încât vânzarea la acest nivel nu are sens’, a apreciat traderul Andrea Tueni de la Saxo Bank.
Marţi dimineaţă, acţiunile Peugeot au urcat la Bursa de la Paris cu 5,1%.
Peugeot, care a înregistrat trei ani consecutivi de pierderi, ar urma să raporteze un profit de 1,03 miliarde de euro (1,15 miliarde de dolari) pentru 2015, conform estimărilor analiştilor intervievaţi de Bloomberg. Vânzările pe plan global au urcat anul trecut cu 1,2%, sprijinite de avansul de 5,9% înregistrat în Europa.
Declinul acţiunilor Peugeot, început în mai, a dus la reducerea valorii participaţiei statului cu aproximativ 768 milioane de euro, conform calculelor Bloomberg. Anul acesta, producătorii auto europeni au înregistrat al doilea cel mai semnificativ declin la burse, de 21%, după bănci.
Statul este şi cel mai mare acţionar al producătorului auto Renault, cu o participaţie de aproape 20%. Declinul acţiunilor Renault a complicat planul Franţei de a vinde 5% din producătorul auto, pe fondul disputelor dintre alianţa Renault – Nissan şi Guvernul de la Paris.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.