Statul francez reuşeşte să-şi majoreze influenţa la Renault

Economica.net
01 05. 2015
renault_87845700

La Adunarea Generală Anuală de joi, 60,5% din acţionarii Renault cu drept de vot au sprijinit moţiunea împotriva dublării drepturilor de vot ale statului. Totuşi, nu s-a îndeplinit cerinţa privind majoritatea de două treimi (66%) cerută pentru a opri Guvernul să beneficieze de noua legislaţie ce prevede drepturi duble de vot pentru acţionarii prezenţi timp de doi ani în companii franceze. În plus, statul francez beneficiază şi de sprijinul principalului sindicat de la Renault, CFE-CGC, care a anunţat marţi că sprijină intenţia statului de a-şi dubla drepturile de vot la Renault.

Înaintea votului, Guvernul şi-a majorat participaţia deţinută la Renault, de la 15% la aproape 20%. Guvernul susţine că vrea să apere interesele franceze la Renault, care vrea să-şi adâncească legăturile cu Nissan. Renault a avertizat că dublarea drepturilor de vor ar putea afecta alianţa.

Conflictul are la origine aşa numita ‘lege Florange’, care prevede atribuirea în mod automat a unor drepturi duble de vot pentru acţionarii prezenţi timp de doi ani în companii franceze.

Carlos Ghosn, şeful alianţei Renault-Nissan, este împotriva dublării drepturilor de vot ale statului şi a propus o rezoluţie pentru a nu fi aplicată legea Florange. Însă, pentru a avea câştig de cauză, rezoluţia ar fi trebuit sprijinită de două treimi dintre acţionari (66%). Problema este că, în virtutea unui acord care datează din 1999, Renault deţine 43,4% din Nissan, care la rândul său deţine 15% din Renault. Însă, deoarece este considerată o companie sub controlul Renault, Nissan nu are drepturi de vot la Renault. Cu toate acestea, reprezentanţii Nissan au avertizat că orice acţiune a Guvernului francez destinată creşterii influenţei în cadrul Renault va obliga grupul nipon să ia măsuri similare.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.