‘Ei au această capacitate’, a declarat coordonatorul a 17 agenţii de informaţii din SUA. ‘Acesta este un lucru care ne îngrijorează foarte mult în Statele Unite, că ei pot pregăti un raid aşa cum au făcut-o la Paris sau Bruxelles’, a adăugat Clapper.
Atacurile de la Paris, în diferite cartiere ale capitalei franceze şi pe Stade de France, la 13 noiembrie 2015, au făcut 130 de morţi. Cele de la Bruxelles la 22 martie 2016, în metrou şi aeroport, 32 de morţi.
Aceste atacuri revendicate de SI par să aibă legătură cu aceeaşi celulă a organizaţiei jihadiste.
Dar alţi responsabili americani, intervievaţi de asemenea de CNN în cadrul aceluiaşi program, nu sunt chiar de aceeaşi părere.
‘Aici, în Statele Unite, avem de-a face cu o ameninţare mai mică decât în Europa’, a estimat mai ales preşedintele Barack Obama.
În interviul său, Clapper a avertizat de asemenea că lumea nu va termina cu extremismul islamist atât timp cât persistă dezechilibrele ‘economice şi socio-economice fundamentale’ şi zonele scăpate de sub controlul statului.
Fără un răspuns mai eficient la aceste ‘probleme fundamentale’, ‘cred că vom lupta pentru o lungă perioadă de timp, fie împotriva grupării Statul Islamic sau a altor grupuri’, a asigurat James Clapper.
Alte grupuri extremiste se vor naşte din gruparea Statul Islamic, în acelaşi mod în care SI s-a născut din mişcarea Al Qaida, a explicat el.
‘Cred că vom fi într-o perpetuă stare de suprimare’ a acestor grupuri, a insistat el.