Statul Islamic plănuieşte noi atacuri teroriste în Europa – Europol
Înfrângerile din Irak şi Siria şi creşterea numărului de combatanţi care revin în ţările de origine au sporit riscul unor atacuri în Europa occidentală, potrivit raportului elaborat de Centrul de combatere a terorismului al Europol, care citează opinii ale serviciilor de informaţii potrivit cărora în Europa s-ar putea afla deja zeci de potenţiali luptători ai grupării Statul Islamic.
Se crede că gruparea teroristă pune la punct noi tactici pentru comiterea de atacuri în Occident, iar experţii sunt de părere că Franţa este cea mai evidentă ţintă. Cu toate acestea, şi în Belgia, Olanda, Marea Britanie şi Germania există riscul unor atacuri teroriste.
Atentatele ar putea fi comise de grupări afiliate Statului Islamic sau de atacatori care acţionează pe cont propriu, aşa-numiţii ‘lupi singuratici’, iar în atacuri ar putea fi folosiţi explozibili, arme automate, cuţite, topoare, macete sau maşini. Experţii în terorism mai cred că probabilitatea unor atacuri cu maşină-capcană este mare.
‘Dispozitive de fabricaţie artizanală, explozive militare sau (dispozitive) cumpărate din comerţ (şi amplasate) în maşini-capcană’, aşa cum s-a întâmplat în Siria sau în Irak, ‘nu au fost încă folosite de gruparea SI în Europa’, se menţionează în raport. Dar ‘ţinând cont de faptul că modul de operare folosit în Orientul Mijlociu tinde să fie copiat de terorişti în Europa… ne putem imagina că gruparea SI va recurge la ele la un moment dat’, potrivit aceleaşi surse, citate de AFP.
Până în prezent, nicio maşină-capcană nu a fost folosită pe continentul european, însă Europol aminteşte că gruparea teroristă vinovată de atacurile din Paris şi Bruxelles luase în calcul un astfel de atac, dar şi-a schimbat planurile odată cu intervenţia poliţiei. AFP aminteşte că în septembrie, la Paris, în apropiere de catedrala Notre-Dame a fost descoperită o maşină în care se aflau mai multe butelii cu gaz.
Există riscul ca refugiaţi din Siria să fie recrutaţi şi radicalizaţi şi este la fel de probabil ca luptătorii grupării Statul Islamic să se infiltreze în căminele refugiaţilor, se mai menţionează în raport. Gruparea teroristă are totodată interesul să exploateze actuala criză a refugiaţilor cu care se confruntă Europa, prin polarizarea cetăţenilor şi incitarea lor împotriva refugiaţilor, se mai menţionează în raport.
Totodată, raportul Europol subliniază că experţii în combaterea terorismului sunt îngrijoraţi de faptul că Libia începe să devină, după Siria, ‘o nouă bază pentru gruparea SI din care ar putea lansa atacuri în inima Uniunii Europene şi în Africa de Nord’. În 2015, forţele de securitate europene au arestat 667 de persoane suspectate de activităţi jihadiste, potrivit aceluiaşi raport.