Cea mai mare parte a despăgubirilor le va reveni copiilor care avut de suferit din cauza deciziei autorităţilor de a schimba sursa de aprovizionare cu apă potabilă a oraşului în urmă cu şase ani, a precizat procurorul general din Michigan, Dana Nessel.
Înţelegerea mai trebuie validată de un judecător federal din acelaşi stat.
Detaliile acordului, încheiat după 18 luni de negocieri dure, vor fi făcute publice la sfârşitul săptămânii.
Potrivit Washington Post, peste jumătate din suma totală le va fi acordată victimelor care aveau mai puţin de 6 ani la acea vreme.
În luna ianuarie, Curtea Supremă le-a permis locuitorilor din Flint să intenteze un proces civil în care au acuzat autorităţile că au permis cu bună-ştiinţă ca reţeaua de apă potabilă să se contamineze cu plumb.
Drama a fost provocată de decizia guvernatorului (republican) din Michigan ca oraşul Flint să-şi schimbe în 2014 sursa de apă potabilă, trecând de la Lacul Huron la Râul Flint pentru a reduce costurile în timpul crizei financiare. Apele acide şi poluate ale râului au făcut ca plumbul să corodeze ţevile, expunându-i pe locuitori la saturnism. Un an mai târziu, oraşul a revenit la aprovizionarea din apele curate ale lacului Huron.
Mai mult de 25.000 de oameni, printre care peste 5.000 de copii cu vârste sub 12 ani, au avut de suferit din cauza expunerii la plumb în Flint, arătau documentele instanţei în luna ianuarie.
Cel puţin 12 persoane au murit de boala legionarului, o infecţie provocată de contaminarea iniţială a apei.
Flint, fost oraş industrial din regiunea Marilor Lacuri, a devenit un simbol al injustiţiei sociale din SUA.
În jur de 57% din cei 100.000 de locuitori sunt afro-americani şi peste o treime trăiesc sub pragul de sărăcie.