Statul mută pe umerii ţăranilor responsabilitatea accizării producţiei de ţuică şi rachiu

Statul va interveni în gospodăriile individuale care produc ţuică şi rachiu din recolta proprie şi va transfera pe umerii ţăranilor responsabilitatea înregistrării producţiei, pentru plata accizei, renunţând la sigiliul pus pe instalaţii şi obligându-i pe aceştia să informeze pe propria răspundere.
Economica.net - Dum, 19 ian. 2014, 10:21
Statul mută pe umerii ţăranilor responsabilitatea accizării producţiei de ţuică şi rachiu

În prezent, toate gospodăriile individuale care deţin în proprietate instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri trebuie să fie înregistrate la autoritatea vamală teritorială şi au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalaţii pe toată perioada de nefuncţionare. Atunci când se intenţionează să fie produse ţuică şi rachiuri din recolta proprie, se solicită în scris autorităţii vamale desigilarea instalaţiei, iar în prima zi lucrătoare după expirarea perioadei de funcţionare a instalaţiei, autoritatea trebuie să resigileze alambicul şi să calculeze acciza datorată, în funcţie de producţie.

Aceste proceduri presupun ca un reprezentant al autorităţii vamale să se deplaseze până la respectiva gospodărie pentru a pune/scoate sigiliul şi a-l informa pe proprietar cât anume are de plată ca acciză.

Sistemul actual va fi însă modificat de Guvern, conform unui proiect obţinut de MEDIAFAX, prin noi proceduri care transferă, practic, pe umerii proprietarilor de gospodării responsabilitatea de a anunţa statul cât anume au produs şi de a solicita să le fie calculat cât au de plată.

Modificarea va fi introdusă în contextul în care autorităţile fiscale au fost restructurate, cu reducerea schemei de personal.

Astfel, regula conform căreia instalaţiile de producţie deţinute de către gospodăriile individuale înregistrate poartă obligatoriu sigiliile aplicate de către autoritatea vamală teritorială, pe toată perioada de nefuncţionare, va fi abrogată, iar proprietarul va fi obligat să anunţe singur, pe proprie răspundere, cantităţile de produse obţinute, în termen de 3 zile de la finalizarea procesului de producţie.

De asemenea, atunci când într-o gospodărie individuală se intenţionează să fie produse ţuică şi rachiuri din recolta proprie nu va mai fi solicitat autorităţii vamale desigilarea instalaţiei, în condiţiile în care acest sistem al sigiliului va fi desfiinţat, ci proprietarul va trebui să îşi notifice în scris intenţia, menţionând cantitatea şi tipul de materie primă ce urmează să fie prelucrate, perioada în care instalaţia va funcţiona, precum şi cantitatea de produs estimată să fie obţinută. În acest caz, producătorul trebuie să deţină şi mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantităţii şi a concentraţiei alcoolice a produselor obţinute.

În acelaşi timp, în termen de trei zile lucrătoare de la expirarea perioadei declarate de funcţionare a instalaţiei de producţie de ţuică şi rachiuri, proprietarul gospodăriei individuale va fi obligat să solicite singur autorităţii vamale teritoriale calculul accizei datorate. Acciza va deveni exigibilă la momentul finalizării procesului de producţie, iar termenul de plată este până la 25 a lunii imediat următoare celei în care acciza a devenit exigibilă.

Modificarea este explicată prin „flexibilizarea” sistemului de supraveghere fiscală în cazul gospodăriilor individuale care produc rachiuri din fructe.

Conform legii, pentru ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodării individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de produs/an cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, nivelul accizei datorate reprezintă 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 500 euro/hl alcool pur.

Te-ar mai putea interesa și
Claudia Sheinbaum, președinta Mexicului, spune că dialogul va prevala în relația cu Trump
Claudia Sheinbaum, președinta Mexicului, spune că dialogul va prevala în relația cu Trump
Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, s-a declarat duminică convinsă că dialogul va prevala cu Donald Trump, dar fără ca țara ei să fie subordonată Statelor Unite, scrie AFP....
BYD lansează un SUV compact electric în Europa, numit Atto 2, și va crește competiția pe o piață deja aglomerată
BYD lansează un SUV compact electric în Europa, numit Atto 2, și va crește competiția pe o piață deja aglomerată
BYD va lansa noul său SUV compact Atto 2 în Europa în februarie, a declarat vineri gigantul chinez de vehicule electrice, ...
Axionet IoT, cu Dan Ostahie printre acționari, solicită un credit de 9,44 milioane de euro pentru proiecte europene verzi
Axionet IoT, cu Dan Ostahie printre acționari, solicită un credit de 9,44 milioane de euro pentru proiecte europene verzi
Axionet IoT, companie locală de servicii și soluții Machine to Machine (M2M), Internet of Things (IoT), electro-mobilitate ...
Record negativ la producția de cartofi. Fermierii au avut cea mai mică recoltă din 2015 încoace
Record negativ la producția de cartofi. Fermierii au avut cea mai mică recoltă din 2015 încoace
Fermierii au obținut anul trecut cea mai mică producție de cartofi din 2015 încoace, continuându-se trendul puternic ...