Pentru finanţarea şi refinanţarea datoriei interne, Ministerul Finanţelor avea programate în luna octombrie şase emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă în valoare totală de 2,2 miliarde de lei, cu maturităţi cuprinse între unul şi şapte ani. Valoarea emisiunilor de titluri de stat lansate în octombrie a fost la nivelul a nici jumătate din banii solicitaţi de Ministerul Finanţelor într-o lună normală de activitate.
Ratele de dobândă la titlurile de stat au crescut în ultima perioadă, ajungând pe 30 octombrie la 2,08% la titlurile cu maturitate de un an, 2,69% la cele pe 3 ani, 3,22% la titlurile pe cinci ani şi 4,41% la cele pe 10 ani. Menţionăm că acest nivel de dobândă la titlurile de stat pe zece ani, care arată costul la care se finanţează o economie, este cel mai înalt din ultimii trei ani. Acest nivel de dobândă nu a mai fost atinsă din 2014.
În plus, până la finalul anului, Finanţele au de rambursat doar două emisiuni de titluri de stat, care ajung la scadenţă în noiembrie şi decembrie. Valoarea acestora este de 2,15 miliarde de lei, o valoare de asemenea foarte mică faţă de servicii ale datoriei externe mult mai mari în alte luni ale anului. De exemplu, doar în luna septembrie serviciul datoriei externe a fost de 3,5 miliarde de lei. De aceea, este de aşteptat ca nici în noiembrie sau decembrie statul să nu mai apeleze la finanţări de pe piaţa internă.
Totuşi, în luna octombrie, România a ieşit pe pieţele externe cu ultima emisiune de eurobonduri din acest an, înregistrând cel mai mare succes din istorie şi probabil ultimul împrumut ieftin al ţării noastre. În cadrul emisiunii a fost atrasă de pe piețele financiare internaționale suma de un miliard de euro prin redeschiderea emisiunii lansată în aprilie 2017, cu maturitatea inițială de 10 ani, cupon 2,375%. Cu această nouă redeschidere, volumul cumulat pe această serie a atins un nivel de două miliarde de euro, crescând astfel lichiditatea pe piața secundară. Tranzacția s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate, fiind obținut un randament de 2,114% faţă de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea inițială din luna aprilie.