Statul nu a luat niciun ban de pe urma imperiului construit de Popoviciu, deşi l-a lăsat să-i folosească terenul

Şi păcălită, şi cu banii luaţi! Deşi trebuia să îi revină jumătate din profit, Universitatea de Agronomie nu a încasat niciun ban de pe urma parteneriatului cu Gabriel Popoviciu, care a dezvoltat cel mai mare imperiu imobiliar din România pe terenul său. Aici se află acum centrul comercial Băneasa, ansambluri rezidenţiale şi de birouri, dar şi sediul Ambasadei SUA.
Economica.net - mar, 08 aug. 2017, 21:00
Statul nu a luat niciun ban de pe urma imperiului construit de Popoviciu, deşi l-a lăsat să-i folosească terenul

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Pentru recuperarea prejudiciulu, în procesul disjuns din acest dosar penal s-a constituit parte civilă Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, potrivit rectorului Sorin Cîmpeanu.

Terenurile unde se află acum mall-ul Băneasa, complex rezidenţial şi ambasada SUA, au fost aportate în 2001 de către USAMV în parteneriatul cu Băneasa Investments. Universitatea de Agronomie a ajuns astfel la o deţinere de 49,88% din acţiunile Băneasa Investments, firma controlată de Gabriel Popoviciu.

„USAMV Bucureşti este parte civilă în procesul disjuns din procesul penal. Pe parcursul existenţei Băneasa Investments SA, deoarece în mod paradoxal, nu a fost înregistrat profit în niciun an, USAMV nu a putut încasa în niciun an dividende aferente participaţiei de 49,88%”, a explicat Sorin Cîmpeanu pentru ECONOMICA.NET.

Potrivit lui, ceilalţi parteneri din societate, care deţin împreună 50,12% din acţiuni, au avut grijă să dreneze profitul. „Au fost abordări financiare complexe, din care societatea să nu scoată profit”, a adăugat Cîmpeanu.

Ambasada SUA, singurul chiriaş cu contract legal?

Majoritatea chiriaşilor de pe terenurile Agronomiei plătesc chirie unor societăţi precum Băneasa Rezidential sau Băneasa Business & Technology Park, şi nu către Băneasa Investments, unde este şi USAMV acţionar, explică Sorin Cîmpeanu.

Potrivit lui, singurul contract legal de închiriere încheiat cu Băneasa Investments SA, societatea în care USAMV este acţionar, este cel cu ambasada SUA.

Cu toate acestea, statul tot nu a încasat niciun ban. „Ei (Ambasada SUA – n.r.) au plătit cinstit chiria, dar chiria a fost cheltuită de către societate, în aşa fel încât nu a fost profit, deci nu au fost dividende”, a mai spus rectorul USAMV.

Universitatea, ignorată în şedinţele AGA

Deşi este cel mai mare acţionar în Băneasa Investments, Universitatea de Agronomie nu reuşeşte să se impună în şedintele AGA, unde ceilalţi acţionează concertat.

„La ultima AGA au luat măsuri făcând abstracţie de Universitate, care are 49,88%. Ei au 50,12%, au luat hotărâri fără acordul nostru, pe care noi le acţionăm în instanţă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta susţine că de cinci ani de când a preluat rectoratul Universităţii se află într-un proces continuu cu ceilalţi acţionari ai Băneasa Investments.

„Este inacceptabilă această situaţie. Universitatea este unicul proprietar al terenului şi nu a primit nimic din această asociere”, a conchis rectorul USAMV.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, profesorul Gheorghe Piperea susţine că în acest caz ar trebui anulat parteneriatul semnat în condiţii de corupţie de Universitate cu Popoviciu”.

Mai mult chiar, terenurile de peste 200 de hectare, pe care se află acum un mare parc comercial, sediul unor foarte mari branduri, plus sediul ambasadei SUA, trebuie restituite Universităţii de Agronomie, chiriile încasate până acum virate Universităţii şi toate bunurile, mobile sau imobile generate de infracţiune ar trebui să fie confiscate.

În urmă cu cinci ani, procurorii DNA au impus măsura sechestrului asigurator pe o parte dintre terenuri. Tocmai din aceasta cauză, ar putea fi blocat proiectul de 1,3 miliarde de euro de construire a Metroului de Otopeni. Şi asta pentru că Metrorex nu va putea expropria terenurile Băneasa Investments de pe traseul Magistralei 6 care se află sub sechestru.

Judecarea în dosarul „Ferma Băneasa” a început în decembrie 2012. Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 – 2004, fostul rector al USAMV Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale„, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...