UPDATE 17.23 „Ministerul Finantelor, în calitate de garant al împrumutului acordat companiei aeriene Blue Air Aviation S.A. de către Eximbank SA, a semnalat Băncii, în calitatea sa de creditor, să analizeze posibilitatea punerii în aplicare a prevederilor Scrisorii de Garanție care acordau finanțatorului dreptul de executare a acesteia. Demersul a fost necesar ca urmare a neîndeplinirii în mod repetat de către compania aeriană Blue Air a obligațiilor asumate în cadrul ajutorului de stat oferit de Statul Român, respectiv neachitarea dobânzilor și a ratelor de capital aferente creditului contractat cu garanția statului. Menționãm că Eximbank este singura instituție îndreptățită, în mod unilateral, să solicite executarea scrisorii de garantie, în conformitate cu prevederile legale”, a anunțat Ministerul Finanțelor.
Șeful AAAS a precizat că în decursul zilei de joi va notifica Blue Air că a inițiat această procedura, după ce Ministerul Finanțelor a decis să fie executată garanția privind ajutorul de stat acordat în vara anului 2020. „În baza adresei pe care am primit-o ieri (miercuri – n.r.) de la Ministerul Finanțelor, vă pot spune că am inițiat procedura prin care o să devenim acționar majoritar al Blue Air”, a declarat pentru CursDeGuvernare șeful AAAS.
Contactați de Economica.net, reprezentanți ai Blue Air au confirmat că au fost notificați de această preluare.
În luna septembrie, după ce Blue Air a anunțat că nu mai zboară, Oana Petrescu, fost CEO Blue Air spnea că intrarea statului în acționariatul companiei ar fi maximizat șansele recuperarii ajutorului acordat și că până la sfârșitul anului 2021, Blue Air și-ar fi rezolvat problemele de lichiditate.
CursdeGuvernare notează care sunt garanțiile aduse de Blue Air pentru creditul de 300 de milioane de lei
Blue Air a anunțat că pune la dispoziția presei interesate situația plăților din creditul acordat de stat, de 300 de milioane de lei. Economica.net a cerut această situație și vă prezintă succint unde s-au dus cele mai mari sume. Plățile au fost efectuate în decurs de trei luni, din octombrie 2020 și până în ianuarie 2021. Am adunat pe categorii plățile făcute de Blue Air din creditul acordat de stat, pe care le prezentăm mai jos.
Cea mai mare sumă plătită din ajutorul de stat a fost făcută către ANAF: 62,3 milioane de lei, iar Eximbank și SIF Banat Crișana au primit fiecare câte circa 30 de milioane de lei.
Plățile către diverse firme sunt trecute la capitalorul alți creditori comerciali, printre care și Airline Invest, firmă la care Teodor Rada este acționar împreună cu fratele Mihai Rada, potrivit datelor Termene.ro. Firma a încasat 7,4 milioane de lei pentru servicii IT.