Electrocentrale Bucureşti, cel mai mare producător de energie termică din România, şi-a cerut insolvenţa, ca urmare a faptului că principalul său client, regia de distribuţie a energiei termice Radet Bucureşti, şi-a cerut la rândul său insolvenţa.
Radet are către Electrocentrale o datorie de 3,6 miliarde de lei, reprezentând contravaloarea energiei termice livrate, dar neplătite. Din această cauză, Electrocentrale Bucureşti (Elcen), are la rândul ei datorii de 1,6 miliarde de lei către furnizorii de gaze şi către buget, bani pe care nu i-a putut plăti pentru că nu i-a primit de la Radet şi s-a văzut nevoită să îşi ceară ea însăşi insolvenţa.
Radet este deţinută de Primăria Capitalei, iar Elcen de Guvern, prin Ministerul Economiei.
Dacă insolvenţa Electrocentrale va fi aprobată de Tribunal, primul la masa credală ar fi tot statul. Potrivit datelor trimise de companie redacţiei ECONOMICA.NET, Elcen are cele mai multe datorii către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), circa 800 de milioane de lei, aşadar taxe şi impozite neplătite.
Următorul la masa credală ar fi Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, listat la Bursă, dar deţinut în proporţie majoritară tot de stat, prin acelaşi Minister al Energiei. Romgaz are de recuperat de la Elcen aproximativ 294 de milioane de lei, potrivit datelor Elcen.
Abia apoi urmează datoriile către băncile comerciale, care au de primit de la Elcen circa 242 de milioane de lei. Următorii pe listă sunt francezii de la Distrigaz (parte a grupului Engie), care au de primit de la Elcen 155 de milioane de lei, tot în contul gazelor livrate dar neplătite, urmaţi tot de o companie de stat, Transgaz-operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, care are de recuperat de la Elcen aproximativ 90 de milioane de lei.